«Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» με την πυρκαγιά στο Μάτι, είπε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν άδικα και απροσδόκητα. Αγωνιούμε αν πράξαμε σωστά και αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και μπορούσαμε να σώσουμε μια ψυχή παραπάνω».

«Φοβάμαι μήπως πως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης υπερβάλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τις εύκολες καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς που εκμεταλλεύεται την οδύνη και συσκοτίζει την αλήθεια εν ονόματι της μακάβριας πολιτικής σκοπιμότητας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν και το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι σεβασμός, τουλάχιστον προς την αλήθεια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αυθαίρετα της περιοχής και ανέφερε: «μήοως φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος;».

Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη για τα μπαζωμένα ρέματα και «όσο οι βίλες είναι χτισμένες πάνω στην άμμο».

Αναφορικά με τον «αποκεφαλισμό» υπευθύνων για την τραγωδία είπε: «Την ώρα της μάχης δεν αποτελούν πράξεις γενναιότητας αλλά δειλίας. Ας μην πυροβολούν οι πολέμαρχοι του καναπέ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους. Ας πυροβολούν εμάς».

«Αφού τελειώσει η μάχη και εκλείψει η τελευταία εστία κινδύνου θα υπάρξει αποτίμηση και απόδοση ευθυνών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν θα αφορά τις προσπάθειες διάσωσης» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως δεν έχει πρόβλημα να επωμιστεί την κριτική.

Δεσμεύομαι ότι μετά από αυτό δεν θα μείνουμε μόνο στα μέτρα ανακούφισης. Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση οικιστικών στρεβλώσεων. Καλώ τους πάντες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι εθνική και καθήκον όλων.

«Δεν θα περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μεγάλα λόγια την επόμενη τραγωδία. Θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και θα εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν άλλες παρόμοιες τραγωδίες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τις ενδείξεις εμπρησμού, «δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται και δεν θα μπούμε σε κυνήγι μαγισσών. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Οφείλουμε έχοντας αυτή τη γνώση να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την ειρηνική συνοχή τότε θα προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όλο το καλοκαίρι και να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε πολίτη και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποίηση όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων».