«Προς Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ: Όσα σχέδια, όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει, να ξέρετε ότι με 90 βουλευτές στην επόμενη Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε».

O Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη Βουλή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες προβλέπεται η καθιέρωση… λαϊκών δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

Α’ Άξονας

 1. Κατοχυρώνουμε  την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Ουσιαστικά να προτείνεται νέος πρωθυπουργός σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας.
 2. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με εκλογές
 3. Άμεση εκλογή ΠτΔ από λαό αν αποτύχει από τη Βουλή
 4. Ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής για να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον λαό και μόνο, όχι άλλα κέντρα εξουσίας.
 5. Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος

Β’ Άξονας

Αφορά την αποκατάσταση της πολιτικής ζωής. Πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστία των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Προτείνουμε:

 1. Την τροποποίηση του άρθρου 86 που συμβολίζει τη μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα. Πρόκειται για την αντίληψη περί νόμιμης ιδιοκτησίας της εξουσίας, μία κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι έχει ειδικά προνόμια σε σχέση με όλους τους πολίτες. Η παραγραφή κουκουλώνει συστηματικά τη διαφθορά που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο των παχέων αγελάδων και του παλιού πολιτικού συστήματος. Εκτιμούμε όταν δεν έμπαινε τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την ακρόαση σήμερα.
 2. Περιορισμός βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που θεωρούν άσκηση καθηκόντων του βουλευτή. Δηλαδή να μην ζητάτε κάθε φορά η άρση ασυλίας, να γίνεται το αντίθετο, να ζητείται ασυλία.
 3. Αφορά την κατοχύρωση περιορισμένων θητειών για κάθε βουλευτή για να μην δημιουργούνται δίκτυα που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο. Πρόκειται για μια πρόταση με συμβολική αξία: Να σταματήσει η σπέκουλα στην κοινή γνώμη ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.

Γ’ ‘Αξονας

Αφορά την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Δικαιώνουμε ένα μαζικό λαϊκό αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία.

 • Προτείνουμε καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος. Προτείνουμε με δημοψήφισμα να ακυρώνετε κάθε συνθήκη που δίνει σε ξένους οργανισμούς δικαιώματα της χώρας.

Δ’ Άξονας

 • Εξορθολογισμός σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.

Ε’ Άξονας 

 • Προστασία λαϊκών δικαιωμάτων.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλησε αρχικά να σαμποτάρει τον διάλογο, ακολούθως επέλεξε να παίξει παιχνίδια, πολλές φορές που αναδεικνύουν μία αντιθεσμική συμπεριφορά, παιχνίδια συναλλαγής, να μετατρέψει τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε μια παρτίδα πόκερ. Όταν λέω έπαιξε παιχνίδια, στην αρχή μας έλεγε αν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεών μας θα μπούμε στη διαδικασία, αν δεν δεχτείτε θα αποχωρήσουμε. Κάτω από την λαϊκή κατακραυγή υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επιμένατε στη θέση της μη συμμετοχής τότε θα επιβεβαιώνατε πως διαφωνείτε στην αλλαγή του άρθρου 86 και θα σας δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα. Συνεχίζατε να παίζετε ένα παιχνίδι θεσμικά αποκρουστικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα, μετά από πολύ σκέψη συνεχίζετε τα θεσμικά παιχνίδια: διαφωνείτε με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λέτε ότι θα την ψηφίσετε, μετά προσθέτετε ότι αυτή η πρόταση δεν θα σας δεσμεύει και άμα τρομάρα σας γίνεται πρωθυπουργός θα κάνετε ότι θέλετε εσείς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας αποφάσεις δικαστηρίου» είπε ο κ. Τσίπρας και προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.

«Κατανοώ ότι σας εκνευρίζω αλλά θα συνεχίσω. Όμως η στάση σας είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι αν το θέμα σας είναι πως αν είστε τόσο σίγουρος πως θα κερδίσετε τις εκλογές και θα έχετε τους 151, γιατί δεν ψηφίζετε όλα τα άρθρα; Γιατί; Δεν σας καθοδηγεί η σιγουριά. Θα σας πω μονάχα τούτο: Το 1985 όταν έγινε η αναθεώρηση για το άρθρο 82 που αφορά τον ΠτΔ, υπήρξε βούληση της κυβέρνησης που είχε πλειοψηφία, να μειώσει τις αρμοδιότητες του ΠτΔ. Διαφώνησε τότε η ΝΔ με αρχηγό τον αείμνηστο πατέρα σας. Ουδέποτε όμως βγήκε να πει ψηφίστε με γιατί εγώ που διαφωνώ θα αλλάξω τις αρμοδιότητες του ΠτΔ» είπε και τόνισε:

«Κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως θέλουμε και φέρνουμε στη Βουλή πρόταση για την αποσύνδεση προεδρικής εκλογής από διάλυση της Βουλής. Τάχα αυτό που σας απασχολεί είναι πως αν κερδίσετε τις εκλογές θα σας δημιουργήσουμε πρόβλημα. Μας λέτε πως απασχολεί το δήθεν θεσμικό ζήτημα μιας υποκρύπτουσας δικής μας πολιτικής σκοπιμότητας. Εγώ, πριν από λίγες μέρες, έχω δεσμευτεί πολιτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο σημερινός ΠτΔ εκτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του και θα τον προτείνουμε ξανά. Εσείς τι λέτε γι αυτό το ζήτημα; Εσείς επιμελώς αποφεύγετε να τοποθετηθείτε. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε ότι μας αφορά, με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Κάνουμε μεταρρύθμιση με ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Εμείς παιχνίδια δεν θα παίξουμε. Λέμε στο λαό ότι στις επόμενες εκλογές, το Φθινόπωρο, θα συγκρουστούμε πολιτικά και ιδεολογικά με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για το ποια Ελλάδα θέλουμε και η επιλογή του λαού έχει βαριά ευθύνη. Είτε θα δώσει σε εμάς τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος είτε θα δώσει στον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ τη δυνατότητα να παλινορθώσουν το παλιό σύστημα εξουσίας. Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», επεσήμανε.

«Προς Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ: Όσα σχέδια, όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει, να ξέρετε ότι με 90 βουλευτές στην επόμενη Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.