Επισκέψεις στην περιφέρεια ξεκινά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όπως αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η επίθεση κατά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η Κουμουνδούρου εντάσσει τις επισκέψεις αυτές στην κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όλοι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες μέσα στο 2021, με πιθανότερο διάστημα το φθινόπωρο.

Σε αυτές τις επισκέψεις ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και το μήνυμα περί «πολιτικής αλλαγής», τείνοντας χείρα συνεργασίας προς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Είτε επειδή ο ίδιος θεωρεί ότι όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις είτε επειδή επιχειρεί να επικρατήσει έναντι των άλλων κομμάτων στο blame game που θα ακολουθήσει στην περίπτωση -που είναι και το πιο πιθανό σενάριο- που τα περί συνεργασίας θα παραμείνουν σχέδια επί χάρτου.

 

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να θεωρεί ότι όταν θ’ αρχίσει να φαίνεται ότι βγαίνουμε από το τούνελ της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές. Οπως επίσης φέρεται να πιστεύει ότι η πανδημία θα προκαλέσει πολύ μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Και λόγω των αριθμών της πανδημίας, αλλά και λόγω του χτυπήματος που θα δέχεται η οικονομία.

Παράλληλα, όμως, φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος δεν μπορεί να καταστεί εκλογικά αξιόμαχος έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε σε μονές ούτε σε διπλές εκλογές. Γι’ αυτό και -με ρεαλιστικό στόχο να μη δει ο ίδιος την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μία πιθανή δεύτερη ήττα του- θα επιχειρήσει να καταστεί επικεφαλής ενιαίου αντιπολιτευτικού πόλου. Λέγοντας, δηλαδή, στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση με Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ή με κάποια από αυτά τα κόμματα.

Αν καταφέρει, βεβαίως, να βρει τη συνισταμένη στο κόμμα του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πολιτικό Συμβούλιο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ είπαν ότι πραγματικοί όροι διαλόγου υπάρχουν μόνο με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά οι «παλιοί» διαφώνησαν και είπαν ότι δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για προγραμματικές συγκλίσεις και να εξαιρεί ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ανεξαρτήτως αν στο ΚΚΕ όχι απλά δεν συζητούν, αλλά βλέπουν με μεγάλη καχυποψία κάθε κουβέντα υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προχθές, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να θέσει τα κόμματα στην ενιαία γραμμή της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την κ. Σακελλαροπούλου, για την πανδημία, εισέπραξε μόνο αρνήσεις.

Αποδοκιμάστηκε από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδοκιμάστηκε από Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ και από ό,τι φάνηκε ο κ. Τσίπρας ξεκινά να προσεγγίσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να φτιάξει αντιδεξιό πόλο, από θέση πολιτικής απομόνωσης.

Τέλος, χθες, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ανάγκη «πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης» της χώρας, εξαιρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ από μία ενδεχόμενη προοδευτική αλλαγή. Στην τοποθέτησή της μάλιστα, παρά το γεγονός ότι επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, χρησιμοποίησε ακόμα πιο σκληρά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.