Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είπε πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Η τραγωδία αυτή, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας.

Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα:

Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.

Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή.

Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας.

Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί” και τα «διότι”.

Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αν δεν τον βίωσαν και οι ίδιοι, όπως ο συνάδελφός σας, ο υποπυραγός Ανδρέας Δημητρίου, που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον, και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο
Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια», σημείωσε.

Διότι, όπως είπε, «το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

«Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».