Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφασή του να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών και πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε η απόφαση είναι ομολογία αποτυχίας. «Αποτύχατε, για αυτό πήρατε αυτό το ακραίο μέτρο» είπε, προσθέτοντας ότι «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας».

«Αυτό που εφαρμόζετε δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ξεχωρίζοντας μία κατηγορία και επιβάλλοντας ένα πρόστιμο χωρίς καμία έννοια αναλογικότητας, αυτό που θέλετε και προχωράτε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς για τους ευκατάστατους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι είναι σε πανικό και πηγαίνει «από το άσπρο στο μαύρο», «από το κρύο στον καύσωνα» θυμίζοντας δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη κατά της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Πριν από 20 ημέρες εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη βάλατε με κάθε τρόπο κατά της αντισυνταγματικότητας…Ο υπουργός Υγείας μας είπε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας προσκρούει στο Σύνταγμα και στο ΣτΕ και θα ήταν αντισυγματική» σημείωσε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι πρόκειται για μία απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους, με κυριότερο την εκτόξευση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. «Είναι ένα ακραίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού» συμπλήρωσε.

O κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως είπε σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες είναι σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους. «Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να μας πουν αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή όχι» τόνισε και πρόσθεσε ότι αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως οι προσλήψεις θα ήταν «πολυτέλεια» και «πεταμένα λεφτά».

«Η ίδια η ζωή λέει πως υπάρχει ένα ποσοστό 15% στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι και η μεγάλη αγωνία των επιστημόνων τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον είναι το πέμπτο κύμα να αφορά ενδεχομένως ανενεργώς εμβολιασμένους. Οδηγείται σε καταστάσεις διχασμού την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που είναι μέσα στο νοσοκομεία. Προσλάβετε έστω τώρα γιατρούς και νοσηλευτές! Χρειάζονται, λέτε, 2-3 χρόνια για να προσλάβετε γιατρούς, πέρσι πως πήρατε 200 με διαδικασίες fast track; Πώς; Λέτε ψέματα. Λέτε πως δεν υπάρχουν γιατροί! Θα αναφέρω ενδεικτικά μονάχα, στη χθεσινή συνάντηση μου με την ΕΙΝΑΠ που έδωσαν στοιχεία: Εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό 800 γιατρών παθολόγων, γενικών ιατρών, καρδιολόγων, σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους. Ενδεικτικά νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Προκήρυξη 1 θέσης παθολόγου και έστειλαν 39, γιατί δεν τους παίρνετε; Ιπποκράτειο για 1 θέση καρδιολόγου, 45 υποψήφιοι γιατί δεν τους παίρνετε;», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σχολεία, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» και μη λογική την απόφαση να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1. «Μαθαίνω ότι το 25% των νέων κρουσμάτων που εντοπίζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά. Αυτοί είναι αναμεταδότες, όχι οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους» σημείωσε.