Τσίπρας για φωτιές: Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (10/8/2021).

Όπως είπε, «πρέπει να δούμε κατάματα την τραγωδία. Πρέπει να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της, με την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι, να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την τραγωδία. Θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να γίνει η οργή, δύναμη αλλαγής. Να θωρακίσουμε το αύριο. Η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία γιατί αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε και αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη που θα πρέπει να της αναλογιστεί».

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το καλοκαίρι του 2018, μετά το Μάτι, ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Ο ίδιος ο επιστήμονας για να προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος με λύσεις, ζήτησε τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε και τον Φεβρουάριο του 2019 μας παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της. Τον Απρίλιο του 2019 παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και υπήρξε διακομματική αποδοχή ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, όπως και ξεκίνησε να γίνεται. Το σχέδιο όμως ματαιώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που την αγνόησε» όπως είπε. «Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 45 συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή τους» τόνισε, προσθέτοντας ότι το πόρισμα Γκολντάμερ υιοθετήθηκε από την Πορτογαλία και ας έγινε για εμάς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ζήσαμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, αφού η κυβέρνηση έκανε 4.500 προσλήψεις αστυνομικών αλλά όχι πυροσβεστών. Με χαμηλής έντασης ανέμους κόντεψαν να καούν τα μισά βόρεια προάστια της Αττικής, η Ηλεία, η Μάνη, η Αρκαδία, ενώ η βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής επί μια εβδομάδα, αφού η παρέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Οι ευθύνες είναι αυτονόητες και υπήρχε απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Μας έλεγαν ότι υπήρχαν αεροπλάνα που δήθεν δεν τα βλέπαμε γιατί κρυβόντουσαν πίσω από τους καπνούς».

Το ερώτημα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι τί θα κάνουμε από ΄δω και πέρα. «Η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Απαιτείται μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας και σεβασμού. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τα θύματα της φωτιάς, με τους επιστημονικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν θα ζητήσω παραιτήσεις καθώς ακέραια την πολιτική ευθύνη την φέρει ο πρωθυπουργός».