Φουλ επίθεση κατά της επιτροπής λοιμωξιολόγων σάλπισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Κontra Channel, ανεβάζοντας στο πιο υψηλό επίπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθέσεις που ήδη δέχονταν η επιτροπή που συμβουλεύει – εισηγείται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη σχέση κυβέρνηση – κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στόχο και τη σχέση επιτροπής – κοινωνίας. Στόχος του είναι να διαρρήξει την εμπιστοσύνη και να προκαλέσει ρήγμα τέτοιο έτσι ώστε να μη λειτουργεί ούτε η κυβέρνηση ούτε η επιτροπή. Και αν καταφέρει τη δυσλειτουργία ή ακόμα και κατάρρευση του δίπολου στο οποίο στηρίζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία, τότε να δρέψει τους καρπούς της καταστροφής στην υγεία, την κοινωνία, την οικονομία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες», είναι η φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά, βεβαίως, έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στην κυβέρνηση, να πει ότι προσπαθεί να «εργαλειοποιήσει» την επιτροπή, να πει ότι «η επιτροπή δέχεται αφόρητες πιέσεις» και διάφορα τέτοια, αλλά το μήνυμα προς την κοινή γνώμη είχε ήδη σταλεί: «Μην εμπιστεύεστε την κυβέρνηση, μην εμπιστεύεστε την επιτροπή». Η καταστροφολογία, οι υψηλοί τόνοι, η πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κυβέρνηση, τώρα θα έχει στόχο και την επιτροπή. Οποιοσδήποτε μπορεί να ξαναδεί τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κontra Channel και να διαπιστώσει πόσο επίμονα αποφεύγει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει στο ερώτημα «αν εμπιστεύεται την επιτροπή…», αλλά και πόσο εύκολα προσπαθεί να την απαξιώσει, σημειώνοντας ότι «έχει πληροφορίες πως ασκούνται πιέσεις στους επιστήμονες για να εισηγούνται με βάση τα όσα η κυβέρνηση επιθυμεί». Κάπου εδώ τελειώνουν τα σοβαρά με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Kontra Channel και αρχίζουν τα αστεία.

Αστεία, όπως ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι η κατηγορία που επισήμως εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το διαγωνισμό των self tests, όταν έκανε λόγο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό υπέρ Siemens, ήταν λάθος τοποθέτηση κάποιων στελεχών. «Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε τοποθέτηση κάποιων στελεχών χωρίς διακρίβωση της καταγγελίας», είπε επακριβώς.

Και μπορεί να προσποιήθηκε ότι δεν θυμάται τις δύο επίσημες ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου περί Siemens, ή τη σειρά των δεκάδων άρθρων στα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ.

Μα να μη θυμάται και την ερώτηση που κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου υπάρχει σαφής αναφορά στη Siemens, παρά τις σαφείς διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι η Siemens δεν εμπλέκεται στο διαγωνισμό των self tests; 53 βουλευτές είναι πάνω από το 60% της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ (86 το σύνολο) και όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική γνωρίζουν ότι οι πολλές υπογραφές σε μία ερώτηση στη Βουλή σημαίνουν ότι ένα κόμμα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ερώτηση που καταθέτει. Oχι λοιπόν «λάθος τοποθέτηση κάποιων στελεχών», αλλά λάθος του επίσημου και του ιδίου του κ. Τσίπρα προσωπικά. Ο οποίος ούτε παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος ούτε πήρε αποστάσεις από την «γκεμπελική» προσπάθεια να μπλοκάρει το διαγωνισμό και μαζί τη διάθεση των δωρεάν self tests στους πολίτες. Επαναλαμβάνοντας στη συνέντευξη στο Kontra «είπαμε λάθος αλλά να δούμε τι γίνεται στο διαγωνισμό»…

Αστεία όμως ήταν και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από τον παραληρηματικό και παντελώς αστήριχτο λόγο του Πολάκη περί των παρατάξεων, των δωσίλογων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη κ.λπ. «Δεν είναι η Ν.Δ. η παράταξη των δωσίλογων, όπως και ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε. Και για να «στηθεί» και το θέμα της δήθεν διαφωνίας του με τον Πολάκη -που αποδοκιμάζουν όχι μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κα η πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης- υπήρξε και νέα ανάρτηση Πολάκη, με την οποία επέμεινε στα όσα ασυνάρτητα είχε πει μέσα στη Βουλή.

Προφανώς κανείς δεν μάσησε με το παραμύθι περί «διαφωνίας» Τσίπρα – Πολάκη. Ιδίως όσοι γνωρίζουν πόσα πολλά -και γιατί- τους συνδέουν…