Υπερασπιστικά ξεκρέμαστος έμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρά 5΄ της έναρξης της δίκης του στη Γερουσία για τα γεγονότα του Καπιτωλίου, αφού κατάφερε να τα σπάσει με την ομάδα των δικηγόρων του!

Οι επικεφαλής του υπερασπιστικού τιμ, Μπουτς Μπόουερς και Ντέμπορα Μπαρμπέρι, πήραν «συναινετικό διαζύγιο» από τον Τραμπ και τους ακολούθησαν δύο πρώην ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από τη Νότια Καρολίνα, οι Γκρεγκ Χάρις και Τζόνι Γκάσερ, όπως επίσης ο Τζον Χάουαρντ, το πιο φρέσκο μέλος του τιμ, από τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, τουλάχιστον δύο δικηγόροι ήταν απρόθυμοι να στηρίξουν τις αβάσιμες καταγγελίες του Τραμπ για εκλογική νοθεία σε βάρος του.

Σοβαρές διαφωνίες στο ζήτημα της νομικής στρατηγικής ενώπιον της Γερουσίας διατύπωσαν και οι Μπόουερς-Μπαρμπιέ, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Δεδομένου πως ούτε οι Πατ Τσιπολόνε και Πάτρικ Φίλμπιν, που είχαν υπερασπιστεί τον Τραμπ στην πρώτη δίκη του πριν από ένα χρόνο (σ.σ.: ο τέως πρόεδρος εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βρει στοιχεία σε βάρος του υιού Μπάιντεν για συμμετοχή του σε ουκρανική εταιρία ενέργειας), μπορούν να συνεργαστούν μαζί του, παραμένει άγνωστο ποιος θα υπερασπιστεί τον Τραμπ στη δίκη που ξεκινά στη Γερουσία στις 8 ή 9 Φεβρουαρίου.

«Εχουμε κάνει αρκετή δουλειά και θα αποφασίσουμε σύντομα ποιοι θα εκπροσωπήσουν νομικά τον πρόεδρο», περιορίστηκε να δηλώσει αμήχανα ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές για καθαίρεση στη διάρκεια της θητείας του, αλλά αναμένεται να αθωωθεί και πάλι για την υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο, λόγω έλλειψης επαρκούς πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Ούτως ή άλλως, η καθαίρεσή του δεν έχει νόημα, αφού από τις 20 Ιανουαρίου έπαψε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Το «ζουμί» βρίσκεται στη δεύτερη ψηφοφορία, για το αν θα πρέπει να του απαγορευθεί η διεκδίκηση δημόσιου αξιώματος στο μέλλον.

Μια τροχειοδεικτική ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της δίκης Τραμπ -χωρίς να καταφέρουν να την αποτρέψουν-, έδειξε ότι οι 5 Ρεπουμπλικανοί «αντάρτες» απέχουν πολύ από τον μαγικό αριθμό 17.

Για την καταδίκη Τραμπ απαιτούνται 67 από τους 100 γερουσιαστές (τα δύο τρίτα του σώματος) και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 55 (50 Δημοκρατικοί + 5 Ρεπουμπλικανοί).