Οι αυτοκτονίες Ιαπώνων μαθητών σημείωσαν αριθμούς ρεκόρ κατά το τελευταίο σχολικό έτος, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας.

Η Ιαπωνία κατέγραψε 415 αυτοκτονίες μεταξύ μαθητών ηλικίας 6 έως 18 ετών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020 – ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1974. Ο αριθμός είναι υψηλότερος κατά 31% σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους, οπότε καταγράφηκαν 317 μαθητικές αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιαπωνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού NHK, τα αίτια για την κατάσταση είναι ποικίλα, όπως τα οικογενειακά προβλήματα, οι κακές σχολικές επιδόσεις, οι σχέσεις με τους συνομηλίκους και οι τυχόν ασθένειες.

«Η αύξηση των αυτοκτονιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε στο NHK ο Eguchi Arichika, επικεφαλής του τμήματος παιδικών και μαθητικών υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας της Ιαπωνίας.

Η συγκεκριμένη, ετήσια έκθεση του Υπουργείου συγκεντρώνει δεδομένα για τις αυτοκτονίες, καθώς και τα ποσοστά αποχής των μαθητών από τα θρανία και τον σχολικό εκφοβισμό.

Μέσα στο 2020, περισσότεροι από 190.000 μαθητές του δημοτικού απουσίασαν από τα μαθήματά τους για πάνω από 30 ημέρες, αριθμός που ξεπερνά κατά 8% αυτόν του 2019.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πανδημία έχει προκαλέσει αλλαγές στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον και είχε αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών», δήλωσε ο Eguchi. «Θέλουμε να προωθηθούν οι προσπάθειες που θα καταστήσουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και να διαβεβαιώσουμε ότι τα παιδιά που για κάποιον λόγο δεν μπορούν να πάνε σχολείο θα συνεχίσουν να μαθαίνουν».

Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο τα λοκντάουν συνέβαλαν στην αύξηση των σχολικών απουσιών. Τα δημοτικά και γυμνάσια έκλεισαν στην Ιαπωνία από τον Μάρτιο έως το τέλος Μαΐου 2020. Το ιαπωνικό σχολικό έτος ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον επόμενο Μάρτιο.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 30.000 από τους μαθητές που απουσίασαν για πάνω από 30 ημέρες από τα μαθήματά τους, απείχαν λόγω ανησυχιών για τον κορονοϊό.