Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των συντηρητικών κομμάτων CDU/CSU (66%) και των Πρασίνων (65%) θεωρούν ότι η Μέρκελ πρέπει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Γερμανούς (ποσοστό 38%) θα ήθελαν να αποχωρήσει η Άγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία πριν από τη λήξη της θητείας της, το 2021, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά της μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές είναι μεγαλύτερο, στο 43%. Το 18% των ερωτηθέντων δεν έχει σχηματίσει άποψη.

Η Μέρκελ παρέδωσε την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από 18 χρόνια, στη μέχρι πρότινος γενική γραμματέα του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Έχει δηλώσει όμως ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της και να εξαντλήσει τη θητεία της.

Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των συντηρητικών κομμάτων CDU/CSU (66%) και των Πρασίνων (65%) θεωρούν ότι η Μέρκελ πρέπει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021. την ίδια άποψη εκφράζουν περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών (48%), των Ελεύθερων Δημοκρατών (47%) και της Αριστεράς (50%). Αντιθέτως, το 78% της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) επιθυμεί την αποχώρησή της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 18-20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 2.035 προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ