Έτοιμο είναι το σχέδιο με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος νοικοκυρών και επιχειρήσεων, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ωθήσουν την οικονομία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου στη Βουλή, φέρνει μεγάλες ανατροπές στην φορολογία. Ο φάκελος προτεραιοτήτων, τον οποίο παρέλαβε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας, περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως αποκαλύπτεται από τους φακέλους Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του, οι αλλαγές ξεκινούν από 1.1.2020 και περιλαμβάνουν:

1. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

2. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

3. Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

3. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

4. Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

5. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

6. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

7. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

8. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

9. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

10. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

11. Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Το σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα προέλθει από την περιστολή των δαπανών αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, το κόστος θα επιμεριστεί στα έτη 2020, 2021, και 2022 κάτι που διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων.