Μετά από 48 ώρες, κατά τις οποίες περίπου 8.000-9.000 Μαροκινοί μετανάστες εισήλθαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα και ύστερα από τον  επαναπατρισμό τουλάχιστον 5.600 εξ αυτών μέχρι σήμερα το πρωί, το Μαρόκο ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων του με την αυτόνομη κοινότητα.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε νωρίτερα κοινοποιήσει την είδηση του επαναπατρισμού των 5.600 μεταναστών και την αποστολή μονάδων του στρατού ξηράς προς ενίσχυσιν των συνόρων, με τον Ισπανό Πρόεδρο Πέδρο Σάντσεζ να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του θα παραμείνει επικεντρωμένη στην άμυνα των εθνικών εδαφών της και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα με το Μαρόκο.

Σύμφωνα με μια δεύτερη εκτίμηση των ισπανικών αστυνομικών δυνάμεων, από τους- περισσότερους από 8.000- Μαροκινούς μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα της Θέουτα μέσα στο τελευταίο 48ωρο, περίπου 1.500 είναι ανήλικοι, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία επαναπατρισμού τους περισσότερο χρονοβόρα.

Χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν στις ακτές της Θέουτα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του ισπανικού στρατού ξηράς.

Προς το παρόν, πολλοί από τους ανήλικους μετανάστες παραμένουν σε δομές φύλαξης ανηλίκων, καθώς και σε αποθήκες της πόλης Ταραχάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ερυθρού Σταυρού, οι εγκαταστάσεις της Ταραχάλ μπορούν κανονικά να φιλοξενήσουν το πολύ 200 ανθρώπους και αυτή την στιγμή είναι υπερπλήρεις.

Ως προς αυτό, οι υγειονομικές αρχές της Θέουτα εκφράζουν ανησυχίες για μια πιθανή έξαρση του ιού Covid-19 λόγω της «ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών», η οποία θα θέσει σε κίνδυνο και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Οι ενήλικοι μετανάστες που δεν έχουν επαναπροωθηθεί ακόμη στο Μαρόκο φιλοξενούται προσωρινά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στο αθλητικό στάδιο «Χοσέ Μπενολιέλ».

Η κρίση ξεκίνησε το περασμένο σαββατοκύριακο, οπότε η συνοριοφυλακή του Ραμπάτ έπαυσε τις περιπολίες της, επιτρέποντας σε ολοένα και περισσότερα άτομα να μεταβούν στη Θέουτα μέσω των μαροκινών ακτών.

Οι μετανάστες διέβησαν τα θαλάσσια σύνορα με όλα τα πιθανά μέσα, με άλλους να καταφθάνουν στη Θέουτα με βάρκες, άλλους να κολυμπούν και άλλους να αναρριχώνται στους υφάλους, που αποτελούν το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο ακτών.

«Στο Μαρόκο, δε βρίσκουμε δουλειά», δήλωσαν πολλοί εκ των μεταναστών, μιλώντας στα τοπικά μέσα.

Μέχρι στιγμής, έχει γνωστοποιηθεί ο θάνατος ενός παιδιού, που επήλθε προτού το παιδί καταφέρει να περάσει τα σύνορα.

Η Ισπανία, έχοντας και την στήριξη της ΕΕ, κατηγόρησε ανοιχτά το Μαρόκο για απουσία σεβασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την προθυμία από μεριάς του να «θέσει σε κίνδυνο παιδικές ζωές» για την επίτευξη σκοπιμοτήτων.

Ένα αγόρι προσπαθεί να φτάσει στη Θέουτα μέσω της θάλασσας, έχοντας δέσει το σώμα του σε πλαστικά μπουκάλια για να μπορεί να επιπλέει. Το αγόρι εντοπίστηκε από στρατιωτικούς που περιπολούσαν στην παραλία Ελ Ταραχάλ, οι οποίοι το απέτρεψαν από το να σκαρφαλώσει στα τείχη της αντίστοιχης πόλης. 

Η απουσία φύλαξης των συνόρων Μαρόκο- Θέουτα από μεριάς των μαροκινών αρχών δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στην ισπανική πλευρά, καθώς θεωρήθηκε «αντίποινα» για την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει την περίθαλψη του Μπραχίμ Γκαλί, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, σε ισπανικό νοσοκομείο.

Ο 73χρονος Γκαλί αποτελεί τον αρχηγό και ιδρυτή του Μετώπου, που μάχεται για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του λαού των Σαχραουί στη Δυτική Σαχάρα, μέσω και της απομάκρυνσης των Μαροκινών από τα εδάφη αυτά, με το Μαρόκο να έχει καταλάβει το βόρειο άκρο της περιοχής από το 1975.

Ο Γκαλί, έχοντας νοσήσει με κορωνοϊό τον Απρίλιο, εισήχθη σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Λογκρόνιο με ψεύτικο όνομα και με την συγκατάθεση των ισπανικών αρχών, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Μαρόκο, όταν το συμβάν ήρθε στη δημοσιότητα από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, είχε υπερασπιστεί την στάση της χώρας του, τονίζοντας πως η Ισπανία ακολούθησε το σχετικό αίτημα εκ μέρους της Αλγερίας για «αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους», με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Γκονζάλεζ Λάγια, να σχολιάζει πως «η υποδοχή του Γκαλί από εμάς δεν συνιστά μια επίθεση κατά του Μαρόκου».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου είχε, ωστόσο, επιπλήξει σφοδρά την Ισπανία, αποκαλώντας την κίνησή της μια προσβολή κατά του πνεύματος «συνεργασίας και καλής γειτνίασης» μεταξύ των δύο χωρών και απειλώντας την Ισπανία με αντίποινα.

«Η υποτίμηση του Μαρόκου από την Ισπανία αποτελεί μια στάση, την οποία η Ισπανία γνώριζε πως θα πληρώσει ακριβά», υπογράμμισε πρόσφατα ο Μαροκινός υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μουσταφά Ραμίντ.

ΠΗΓΕΣ: El País / La Repubblica