Πολλά ερωτήματα προκαλεί στους ειδικούς το ασυνήθιστο κύμα ψύχους που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και η παρατεταμένη κακοκαιρία -με χιονοθύελλες, ισχυρές βροχοπτώσεις- σε όλη την Ευρώπη.

Επιστήμονες που παρατηρούν τις αλλαγές του κλίματος θεωρούν πως η κακοκαιρία που ενέσκηψε ακόμη και στις μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα) δεν είναι άσχετη με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα το τελευταίο διήμερο στις νότιες αμερικανικές Πολιτείες λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων. Οι χιονοθύελλες και το κύμα ψύχους έχουν προκαλέσει το θάνατο σε 21 ανθρώπους (στο Τέξας, στη Λουιζιάνα, στο Κεντάκι, στη Βόρεια Καρολίνα). Οι πολιτειακές αρχές αναφέρουν ότι πολλά θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν στους δρόμους λόγω του πάγου, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σπίτια στην προσπάθειά τους να θερμανθούν.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η βαρυχειμωνιά θα διαρκέσει έως το Σαββατοκύριακο και τονίζουν ότι οι κίνδυνοι από το ισχυρό «παγωμένο ρεύμα» παραμένουν για τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, ενώ η βαρυχειμωνιά έχει φθάσει μέχρι το Βόρειο Μεξικό.

Πάνω από 30 χρόνια είχαν οι κάτοικοι του Τέξας να ζήσουν παρόμοια καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη νότια Πολιτεία.

Το θερμόμετρο έφθασε έως τους -18 βαθμούς Κελσίου και τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Τεξανοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος. Η οργή των πολιτών είναι μεγάλη για την καθυστερημένη κινητοποίηση των Αρχών, ενώ πολλοί παραδέχονται πως δεν ήταν τα νοικοκυριά τους εξοπλισμένα για τέτοιον καιρό.

Προβλήματα σε Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία

Την κακοκαιρία που έζησε αυτές τις μέρες το Τέξας και οι άλλες αμερικανικές Πολιτείες τη βίωσαν λίγες ημέρες νωρίτερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες (η χώρα μας ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το κύμα ψύχους). Τα χιόνια και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία.

Η βαρυχειμωνιά έπληξε και τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία. Οπως ανέφερε η «Ντόιτσε Βέλε», οι χαμηλές θερμοκρασίες (έως -27 βαθμούς Κελσίου) είναι ασυνήθιστες ακόμη και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στους αυτοκινητόδρομους και στα δρομολόγια των τρένων. Αν και τα χιόνια «δένουν» με το τοπίο της Βόρειας Ευρώπης, οι περισσότερες χώρες δεν είναι συνηθισμένες στο πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών.

Τα φαινόμενα χαρακτηρίζονται ακραία ακόμη και στις βόρειες χώρες της γηραιάς ηπείρου, λόγω της έντασης και της διάρκειάς τους. Οπως τόνισε ο Γερμανός μετεωρολόγος Εζντεν Τερλί στην «DW», η κλιματική αλλαγή δεν φέρνει μόνο ζέστη, αλλά και έντονο κρύο. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σφοδρό ψύχος οφείλεται στον «πολικό στρόβιλο» -μια κυκλική δίνη ψυχρών ανέμων γύρω από τον αρκτικό κύκλο- που έχει μετατοπιστεί.

«Σύμφωνα με έρευνες, το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την αύξηση της θερμοκρασίας», υπογραμμίζει ο Γερμανός επιστήμονας. Σε αυτή τη διαταραχή αποδίδονται οι χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Αν και φαίνεται παράδοξη η σχέση μιας σφοδρής χιονοθύελλας με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται πλέον τη σύνδεση των φαινομένων με τη διατάραξη της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο. Ο Γερμανός μετεωρολόγος τονίζει πως η υπερθέρμανση μπορεί να ευθύνεται «για τη μεγαλύτερη διάρκεια των διαταραχών στον πολικό στρόβιλο».