Η προεδρία Τζο Μπάιντεν και το πανίσχυρο επιτελείο που θα πλαισιώσει τα διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες των ΗΠΑ -σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικές μελέτες που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα- θα ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερα υπολογίσιμη έμφαση στις εξελίξεις από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την ανατολική Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) στη Στουτγάρδη και ασφαλώς των νατοϊκών στρατηγείων σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία και Μ. Βρετανία. Στην Πολωνία θα αποσταλούν πιο πολλές δυνάμεις και η Βαρσοβία θα αναβαθμισθεί σε αρκετούς τομείς.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Σε συντριπτικό ποσοστό οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τα καίρια πόστα είναι πολύ γνωστοί αναλυτές, ανώτατοι στρατιωτικοί ε.α., ως και πρώην διπλωμάτες με μεγάλο συγγραφικό έργο, πολλοί εκ των οπαίων ήταν παρόντες κοντά στους Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Αστον Κάρτερ, Τζον Κέρι κ.ά.

Είναι έντονα υποστηρικτές της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων και αποστολών, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι ειδικοί στα ζητήματα Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας, Καυκάσου, ιρανολόγοι, σινολόγοι, αλλά και σε θέματα υβριδικών ενεργειών και ασύμμετρων επιχειρήσεων. Ορισμένοι από αυτούς έχουν ασχοληθεί με το πώς επηρεάζουν οι κλιματικές συνθήκες το στρατιωτικό πλαίσιο επιχειρήσεων και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε περιπτώσεις σύγχρονων αντάρτικων σε διάφορες αποσταθεροποιημένες περιοχές του πλανήτη (Ιράκ-Συρία-Αφγανιστάν-Αφρική κ.ά.).

Μερικά από τα βασικά σημεία που θα απασχολήσουν τις ΗΠΑ αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια συνοψίζονται:

1.Το ΝΑΤΟ θα κυριαρχήσει στην εποχή Μπάιντεν-Χάρις, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο μία ομάδα αναλυτών που θα τοποθετηθούν σε θέσεις κρίσιμων συμμαχικών ζητημάτων θα επισκεφθεί -πριν από τις γιορτές- τον γ.γ./ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στη Μονς του Βελγίου, Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς για απόρρητες ενημερώσεις.

Λόγω της ρωσικής προκλητικής και αναθεωρητικής τάσης -βάσει των πρόσφατων μελετών τους- θα αυξηθεί ο αριθμός των νατοϊκών ασκήσεων από τη Νορβηγία μέχρι την Τουρκία, με γεωγραφική έμφαση στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βαλτικά κράτη, η Πολωνία και η Ρουμανία θα ενισχυθούν με περαιτέρω αμερικανική και συμμαχική στρατιωτική συνδρομή (πέραν της τρέχουσας EFP/ENHANCED FORWARD PRESENCE, δηλαδή των 4 διασυμμαχικών πολυεθνικών μονάδων κρούσης που εδρεύουν σε Πολωνία-Εσθονία-Λετονία και Λιθουανία).

2.Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα διαδραματίσουν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Θα ενεργοποιηθούν πολύ οι βάσεις εκπαίδευσης και υποστήριξης /πεδία βολής σε Μπαμπαντάγκ-Σίνκου-Σμαρντάν και Μιχαήλ Κογκαλνισεάνου στη Ρουμανία, ως και σε Νόβο Σέλο, Μπουργάς και Γκναφ Ιγνατίεβο στη Βουλγαρία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει την ένταξη της Γεωργίας και πιθανότατα (είναι δύσκολος στόχος να επιτευχθεί της Ουκρανίας) στο ΝΑΤΟ. Πάντως, η διμερής σχέση ΗΠΑ-Ουκρανίας και ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με επισκέψεις πλοίων σε λιμάνια της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

3.Λόγω της αλληλεξάρτησης των περιοχών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε αμερικανική βάση θα ενισχυθεί η συνεργασία μέσω συγκεκριμένων επιτελών των Διοικήσεων Ευρώπης, Κεντρικής και Αφρικής (ειδικά σε θέματα Συρίας-Μάγκρεμπ-Ιράν κ.ά.)

4.Η πυρηνική στρατηγική του ΝΑΤΟ θα διατηρηθεί κανονικά και θα εξεταστούν περιπτώσεις αφοπλισμού, μόνο στη βάση των κινήσεων και θέσεων της Μόσχας.

Στα θέματα της διασποράς των Οπλων Μαζικής Καταστροφής (χημικά-ραδιολογικά-βιολογικά και πυρηνικά), η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επενδύσει σημαντικά ποσά για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων με όπλα και υλικά μαζικής καταστροφής. Επιπρόσθετες ασκήσεις από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τέτοιου είδους απειλές.

5..Οι πρόσφατες πολυσέλιδες και πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες του ΝΑΤΟ «Ασφάλεια εν μέσω COVID-19» θα εμπλουτιστούν με αντίστοιχες κορυφαίων κέντρων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκπονήθηκαν μέσα στο 2020 σε Αλαμπάμα-Πενσιλβάνια και Ρόουντ Αϊλαντ. Η πανδημία ως απειλή θα είναι από τα βασικά κεφάλαια της ευρωατλαντικής υγειονομικής ασφάλειας.

6.Ενίσχυση του πολιτικού διατλαντικού διαλόγου ΝΑΤΟ-Ε.Ε. για κρίσιμα θέματα τρομοκρατίας-κυβερνοτρομοκρατίας-καταστάσεων κρίσης-ναυτικής συνεργασίας-κλιματολογικής αστάθειας και μη στρατιωτικής φύσης απειλών.

7.Η αντιπυραυλική άμυνα ως και η αεράμυνα του ΝΑΤΟ θα ομογενοποιηθεί και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω από τις νορβηγικο-ρωσικές διασυνοριακές περιοχές μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με Συρία-Ιράκ-Ιράν.

8.Αναβάθμιση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με αρκετά κράτη από άλλες ηπείρους. Π.χ. Αυστραλία-Νότια Κορέα-κράτη του Κόλπου κ.ά. Συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων σε Καύκασο-κεντροασιατικές δημοκρατίες κ.λπ.

9.Η διείσδυση του κινεζικού παράγοντα στην Ευρώπη θα είναι συνεχώς στο μικροσκόπιο της συμμαχίας και των ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό γεωχώρο.

Πολύ γνωστός γερουσιαστής και προσωπικός φίλος του Μπάιντεν έχει αναλάβει να «καναλοποιήσει» πολλά από τα παραπάνω θέματα σε συνεργασία με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.