Με την προσθήκη νέων δρομολογίων από ισχυρούς παίκτες των αερομεταφορών ο ελληνικός τουρισμός επιχειρεί να κάνει το δικό του comeback, προοπτική που εμφορείται από υπομονή σε μια αμιγώς last minute χρονιά. Την ίδια ώρα η Fraport Greece αναμένει από τα μέσα Ιουνίου το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σεζόν. Και τούτο διότι στις 15-26 Μαΐου στα 14 αεροδρόμια προσγειώθηκαν μόνο 560 αεροσκάφη εξωτερικού. Ουσιαστικά προσγειώθηκαν συνολικά 50 πτήσεις ημερησίως όταν την ίδια περίοδο το 2019 μόνο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είχε 40 πτήσεις την ημέρα. «Πρωταθλητής» μέχρι στιγμής η Γερμανία, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία και Ελβετία.

 

«Δαγκωτό» Ελλάδα

Την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού δείχνει η αεροπορική εταιρία LOT, με έδρα την Πολωνία. Η εταιρία προσθέτει φέτος το καλοκαίρι το δρομολόγιο Αθήνα-Κατοβίτσε, πτήση ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένο ότι η Πολωνία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από την Πολωνία το 2019 άγγιξαν τα 416 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 2,4%, όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 244 εκατ. ευρώ.

Η Sky Express, μέλος του ομίλου IOGR, επεκτείνεται διεθνώς, πραγματοποιώντας νέα δρομολόγια από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Λάρνακα της Κύπρου, τις Βρυξέλλες, το Χίθροου στο Λονδίνο και το Παρίσι («Charles de Gaulle»). Ηδη, η εταιρία, που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, έχει ξεκινήσει πτήσεις από και προς Λάρνακα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή εγκαινιάστηκε η γραμμή Αθήνα-Βρυξέλλες.

Έπειτα από 13 μήνες απουσίας λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Scoot επαναφέρει το δρομολόγιο Αθήνα-Σιγκαπούρη.

Ισχυρή δυναμική διαφαίνεται φέτος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η American Airlines προσθέτει νέο δρομολόγιο, συνδέοντας την Αθήνα με το διεθνές αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι» («JFK») της Νέας Υόρκης, ενώ επαναφέρει τις πτήσεις από το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.

Με μία νέα πτήση η Delta Airlines ενώνει ξανά έπειτα από 10 χρόνια την Αθήνα με την Ατλάντα, ενώ επαναφέρει και το δρομολόγιο από τη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα από το «JFK».

Η επίσης αμερικανική αεροπορική εταιρία United προσθέτει ένα νέο δρομολόγιο Αθήνα-Ουάσιγκτον και επαναφέρει την πτήση από και προς το αεροδρόμιο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης, ενώ και η Emirates Airlines ξαναρχίζει τα δρομολόγια από και προς τη Νέα Υόρκη (Νιούαρκ), μία πτήση που θα εξυπηρετεί και το Ντουμπάι σε καθημερινή βάση.

 

AEGEAN: Πληρότητα πάνω από 70% οι πτήσεις  από το εξωτερικό προς τη χώρα μας

Τις προηγούμενες ημέρες, με απευθείας πτήσεις από Στουτγάρδη, Ζυρίχη και Παρίσι σε Ηράκλειο, Ρόδο και Κέρκυρα αντίστοιχα κατέφθασαν οι πρώτοι επισκέπτες από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα των τακτικών απευθείας πτήσεων της AEGEAN προς τα νησιά και τις 7 περιφερειακές βάσεις της εταιρίας για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Με ικανοποιητικές πληρότητες για την εποχή στις πρώτες αυτές πτήσεις, που ξεπερνούν το 70% κυρίως στα δρομολόγια από το εξωτερικό προς Ελλάδα, καταγράφεται ένα πρώτο θετικό μήνυμα για τη φετινή χρονιά, που αν και ξεκινάει αργά, υπάρχει γενικευμένη προσδοκία ότι θα πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Και γιατί όχι εφόσον συντρέξουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η πρόοδος των εμβολιασμών στην Ευρώπη, η άμεση εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η αποκατάσταση της διασυνδεσιμότητας με τη Ρωσία και το άνοιγμα της αγοράς της Αγγλίας, ίσως και ακόμη καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό παράγοντα θα επιτελέσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση των last moment κρατήσεων, μεταξύ των παραδοσιακών προορισμών του ευρωπαϊκού Νότου, να είναι έντονος.

Σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και από τις υπόλοιπες περιφερειακές βάσεις της εταιρίας τα υπόλοιπα τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Αυστρίας, των σκανδιναβικών χωρών κ.λπ. και μόλις αποκατασταθεί και η διασυνδεσιμότητα της χώρας με τη Ρωσία, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια από και προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αποκαθιστώντας συνολικά το δίκτυο της εταιρίας μετά από μακρά περίοδο περιορισμένης πτητικής δραστηριότητας λόγω των διαδοχικών lockdown.

 

Το δίκτυο  

Με περισσότερα από 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις 7 περιφερειακές βάσεις της εταιρίας και 65 συνολικά αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και τα ολοκαίνουργια Airbus A320 και 321 neo σε περισσότερα από 100 συνολικά δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές αλλά και ναυλωμένες πτήσεις, η AEGEAN ενισχύει τη δραστηριότητά της στην περιφέρεια, συμβάλλοντας στις προϋποθέσεις για ανάκαμψη του τουρισμού τη νέα τουριστική περίοδο.

Εχοντας σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων εξωτερικού από και προς την περιφέρεια και τα νησιά, η AEGEAN έχει την ετοιμότητα, την προσδοκία και τη διάθεση να φέρει τον επισκέπτη σε αγαπημένα μέρη με απώτερο σκοπό τη στήριξη για την ανάκαμψη του τουρισμού.

 

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Οι πρώτες ενδείξεις από τα συστήματα κρατήσεων και την ταξιδιωτική αγορά, κυρίως για τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη κ.λπ., είναι ενθαρρυντικές καθώς ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και οι πωλήσεις σταδιακά αυξάνονται από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία να πρωτοστατούν, ενώ κάποια πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης αρχίζουν να φαίνονται και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με ημερομηνία ταξιδιού από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου.