Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνει από εχθές η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής εντός του καταυλισμού στην Μόρια της Λέσβου.

Τα διεθνή μέσα μιλούν για την τραγική κατάσταση που υπάρχει τόσο μέσα όσο και έξω από τον καταυλισμό, με τους άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και για τον υπεράριθμο αριθμό προσφυγών που υπάρχει στα Ελληνικά νησιά και προσθέτουν ότι οι δραματικές εξελίξεις ήταν θέμα χρόνου καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί η κρίση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

SZ: Σε πολλά ελληνικά νησιά, η κατάσταση με τους πρόσφυγες φτάνει στο απροχώρητο, ενώ εξακολουθούν να πνίγονται άνθρωποι στη θάλασσα. Στο τελευταίο περιστατικό, η ελληνική ακτοφυλακή βρήκε νεκρά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ η Frontex διέσωσε άλλα δώδεκα άτομα – όλοι Τούρκοι. Το γεγονός ότι τούρκοι πολίτες καταφεύγουν πρόσφυγες στην Ελλάδα περιπλέκει την κατάσταση για την Αθήνα. Για την κατάσταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν ανησυχεί μόνο η Αθήνα, αλλά και ο Horst Seehofer, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα θα ενημερωθεί για τα διοικητικά προβλήματα και πιθανότατα θα προσφέρει βοήθεια. Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την κατάθεση νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου. Για τον υπουργό Άμυνας, το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις «εθνικής κρίσης». Ο Leclerc της UNHR κάνει λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που απαιτεί έκτακτα μέτρα, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική γραφειοκρατία είναι δυσκίνητη καθώς όλοι προσπαθούν να διασφαλιστούν από τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο Απόστολος Βεΐζης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τονίζει ότι είναι λάθος να περιορίζονται οι άνθρωποι στα νησιά, γιατί η συμφωνία με την Τουρκία ποτέ δεν λειτούργησε και ποτέ δεν θα λειτουργήσει.

AFP, Assocciated Press / Zeit: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς ξέσπασε φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό άναψαν φωτιά μέσα σε έναν ελαιώνα, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Αργότερα ξέσπασε φωτιά και στο εσωτερικό του καταυλισμού. Όπως αναφέρουν πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό, η πυροσβεστική κατέφτασε μετά από είκοσι λεπτά. Οι διαμαρτυρίες των διαμενόντων στον καταυλισμό ήταν έντονες και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, ενώ, με στρατιωτικά ελικόπτερα κατέφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Στρατής Κυτέλης «η κατάσταση είναι τεταμένη».

Bild: Δραματικές οι σκηνές στη Λέσβο. Τουλάχιστον δύο οι νεκροί, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία –αν και Αφγανοί πρόσφυγες κάνουν λόγο για τρεις, μια γυναίκα και δύο παιδιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν σε θέση να παρέμβει, όμως η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Εξαγριωμένοι πρόσφυγες επιτέθηκαν με πέτρες καταγγέλλοντας ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση. Οι δήμαρχοι Λέσβου και Σάμου προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος να προκύψουν έκρυθμες καταστάσεις είναι μεγάλος –ακόμα και ένα μικροεπεισόδιο μπορεί να λάβει δραματικές διαστάσεις.

FAZ: Ο πατέρας του πνιγμένου προσφυγόπουλου, Alan Kurdi, συμβόλου της προσφυγικής κρίσης, θέλει να γίνει διασώστης –σε πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye που θα φέρει το όνομα του γιού του.