Ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες η απολογία του γνωστού ενεχυροδανειστής, για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε και πολυσέλιδο υπόμνημα στη δικαστική λειτουργό, μέσω των συνηγόρων του και αρνείται όλες τις κατηγορίες τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε καθόλα νόμιμες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, για τις οποίες δεν οφείλει φόρους και δασμούς στο ελληνικό κράτος καθώς δεν πρόκειται για ενδοκοινοτικές εξαγωγές.

Η υπεράσπιση σημειώνει πως «η αναφορά του ονόματος του εντολέως μας δεν οφείλεται σε κάποια δική του παραβατική συμπεριφορά, αφού τέτοια δεν υπήρξε, αλλά στο ότι ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργαζόταν για τη νόμιμη εξαγωγή χρυσού, φέρονται ότι είχαν αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού με παράνομο τρόπο, χωρίς όμως ο εντολέας μας να έχει οποιαδήποτε γνώση, ανάμιξη ή ωφέλεια από αυτή την παράλληλη δραστηριότητα».

Πλέον, αναμένεται η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα αναφορικά με την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Στο πλευρό του κατηγορουμένου βρέθηκαν στα δικαστήρια περίπου 20 υπάλληλοι καταστημάτων του, οι οποίοι συμπαρίστανται στον εργοδότη τους αγωνιώντας για την τύχη που θα έχουν οι θέσεις τους.

Για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού πέντε κατηγορούμενοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Το Σάββατο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 39χρονος Κινέζος που φέρεται ότι έπαιζε κεντρικό ρόλο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μεταξύ των δύο, κατά την δικογραφία, ηγετικών στελεχών της ομάδας, φαίνεται να έχει ξεσπάσει πόλεμος με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη.

Η αρχή φαίνεται να έγινε από την πλευρά του αλλοδαπού κατηγορούμενου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της Ανακρίτριας αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του ήταν κατόπιν εντολής του αφεντικού του καθώς ο ίδιος ήταν υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή.

Ο ενεχυροδανειστής, αμέσως μετά, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον προφυλακιστέο, λέγοντας πως οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο αλλοδαπός. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις , δεν έγιναν από εμένα» ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής .

Το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του αλλοδαπού, ο οποίος ,μέσω του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια απάντησε αμέσως πως είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά: «Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα».