Σε καλή αγωνιστική κατάσταση άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά πλέον οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Europa league και Champions league.

Θετικά αποτελέσματα είχαν, στην πλειοψηφία τους, οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και δείχνουν ότι σταδιακά βρίσκουν το ρυθμό τους για τις υποχρεώσεις τους στα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Europa league και Champions league.

Σε ό,τι αφορά αυτά που ενδιαφέρουν πρώτα τον ΠΑΟΚ, το τελευταίο 20λεπτο ήταν το καλό για την Τσέλσι, που επιβλήθηκε 2-0 της γεροδεμένης, σε όλες τις γραμμές, Μπόρνμουθ και έφθασε τους 12 βαθμούς (4Χ4) διεκδικώντας τα πρωτεία από τη Λίβερπουλ.

Χάρη στη διαφορά των τερμάτων (μόλις για ένα γκολ) η Λίβερπουλ είναι καλύτερή της. Μέχρι το 70ό λεπτό η Μπόρνμουθ την είχε εγκλωβίσει.

Ο Ιταλός τεχνικός υποχρεώθηκε να αλλάξει τους Γουίλιαν, Αλβαρο Μοράτα και Ματέο Κόβατσιτς με τους Πέδρο, Ολιβιέ Ζιρού και Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ (αντίστοιχα) και η ομάδα δούλεψε «ρολόι».

Στο 72’ ο Πέδρο σκόραρε από ασίστ του Ζιρού (η δικαίωση του Σάρι για τις αλλαγές) και στο 85’ ο Αζάρ σφράγισε την αγχωτική νίκη των «Μπλε». Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ παραμένει με ασφάλεια επικεφαλής στο πρωτάθλημα Λευκορωσίας μετά 19 αγώνες. Εστω και δύσκολα έφυγε με το τρίποντο από την έδρα της Σλουτσκ μετά τη νίκη της 1-0 χάρη στο γκολ του διεθνή μέσου Στάνισλαβ Ντραγκούν (67’). Ηταν η πρώτη επιτυχία της μετά τέσσερα διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα. Ισοπαλία 2-2 στην έδρα της πρωτοπόρου Φερεντσβάρος απέσπασε η Βίντι. Παρέμεινε πέμπτη (στο -8 από την κορυφή) μετά την έβδομη αγωνιστική (δύναται να βελτιωθεί αφού έχει δύο παιχνίδια λιγότερα). Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0, όμως το πείσμα της Βίντι την έβγαλε στον αφρό. Μείωσε με τον Μπόμπαν Νίκολοφ (44’) και διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 75ο λεπτό με τον Σάμπολτς Χούστι.

Πρώτη νίκη για τη Μίλαν

Στα αξιοσημείωτα για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού η πρώτη νίκη για τη Μίλαν στο καμπιονάτο. Τα κατάφερε μετά δύο αγωνιστικές (2-1 τη Ρόμα, στο Μιλάνο) έστω κι αν ήταν αγωνιώδης και ψυχοφθόρα.

Στις καθυστερήσεις (95’) ο 20χρονος κεντρικός κυνηγός Πάτρικ Κουτρόνε (είχε μπει αλλαγή δέκα λεπτά νωρίτερα) της χάρισε το πρώτο φετινό τρίποντο, μετά την ήττα 3-2 από τη Νάπολι στην πρεμιέρα. Ωστόσο, οι «ροσονέρι» βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογική κατάταξη και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά από τον προπονητή της Τζενάρο Γκατούζο, ούτως ώστε να είναι, μερικώς, έτοιμη στο ξεκίνημα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο ο 21 χρόνων Ιβοριανός μέσος Φρανκ Κεσιέ της έδωσε το προβάδισμα στο σκορ, μετά ασίστ του αριστερού μπακ Ρικάρδο Ροδρίγκεθ. Με τις αρχές της επανάληψης (59’) ο Αργεντινός στόπερ Φεδερίκο Φάσιο ισοφάρισε για τη Ρόμα, που πίστεψε στην ισοπαλία, αλλά ο Κουτρόνε είχε άλλη άποψη και η Μίλαν πανηγύρισε έξαλλα μια σημαντική νίκη. Καμία σχέση με την ευρωπαϊκή Ντουντελάνζ δεν έχει αυτή του εγχώριου πρωταθλήματος. Είναι ουραγός, μετά πέντε αγώνες (αυτή έχει δύο λιγότερους, αφού αναβλήθηκαν τα παιχνίδια της στις 20 Αυγούστου και το χθεσινό). Συνεπώς σε αυτά τα τρία που έχει παίξει σημείωσε νίκη στην πρεμιέρα και μετά δύο ήττες (και μάλιστα εντός), καθώς η σκέψη της ήταν να μπει για πρώτη φορά στους ομίλους μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η Ντουντελάνζ θα αγωνιστεί (εκτός), ξανά, μετά τη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων, στις 16 του μηνός με την τέταρτη Στράσεν.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

 Μάγεψαν οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» του Αγιαξ

Ιπτάμενος ήταν ο Αγιαξ στο Αρνεμ, έδρα της Φιτέσε. Τη συνέτριψε με 4-0, ανέβηκε στη δεύτερη θέση και μετά τέσσερις αγώνες παραμένει αήττητος και διατηρείται στο -2 από την κορυφή. Κάποιοι παίκτες του έκαναν όλες τις δουλειές. Κέντρο και επίθεση δούλεψαν άψογα. Πριν συμπληρωθούν 20 λεπτά είχε πετύχει τρία γκολ με τους Χακίμ Ζιγές (3’, έφτιαξε και το δεύτερο), Κλάας Γιαν Χούντελααρ (7’) και Ντούσαν Τάντιτς (19’). Ο 29χρονος Σέρβος επιθετικός μέσος (φετινό απόκτημα από τη Σαουθάμπτον), κινητήριος μοχλός, ήταν ο δημιουργός του τέταρτου τέρματος που σημείωσε, ξανά, ο Χούντελααρ στο 58’. Οι Εδουάρδο Σάλβιο και Χάρις Σεφέροβιτς ήταν εντυπωσιακοί και ουσιαστικοί.

Τα γκολ και οι ασίστ τους ήταν αυτές που στήριξαν την Μπενφίκα για να νικήσει, εκτός, 4-0 τη Νασιονάλ. Ο Σεφέροβιτς άνοιξε το σκορ (28’) -από ασίστ του Σάλβιο- κι αυτός στο 45ο λεπτό από πάσα του Ελβετού έκανε το 2-0. Το τρίτο γκολ από τον Αλεξ Γκριμάλντο (76’) και το τέταρτο στις καθυστερήσεις από τον Ράφα Σίλβα. Η Μπενφίκα έχει δέκα βαθμούς μετά τέσσερις αγώνες και είναι πρώτη χάρη στη διαφορά των τερμάτων. Η Μπάγερν έφθασε χαλαρά στο 3-0 μέσα στην έδρα επί της ουραγού πια Στουτγάρδης, μετά δύο αγωνιστικές. Τρεις παίκτες έκαναν όλη τη δουλειά. Τα γκολ και τις ασίστ.

Ο Λέον Γκορέτσκα, που ήταν ο βασικός αμυντικός μέσος, άνοιξε το σκορ (37’), από ασίστ του Τόμας Μίλερ. Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν πιο παραγωγικοί. Το δεύτερο γκολ ήρθε στο 62’ από τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (είχε τη βοήθεια του Γκορέτσκα) και το τρίτο στο 76’ από τον Μίλερ (από ασίστ του Λεβαντόβσκι).