Την Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα θα γίνει τελικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο θα εξηγήσει πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων για να αποφασιστεί τελικά ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εισήγηση των ειδικών. Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Μαΐου για να γίνει η αρχή.

Τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο εμπόριο και τις μεταφορές και πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς και πώς θα προσεγγίζεται πλέον το ζήτημα της άθλησης και της προσωπικής προπόνησης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθούν διεξοδικά οι λεπτομέρειες του σχεδίου σταδιακής επιστροφής στη λεγόμενη κανονικότητα.

Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για τη στήριξη την περίοδο αυτή εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται. Αυτά στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν ψηλά.

Τα προβλήματα που εντοπίζονται

Φαίνεται πάντως πως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δύο είναι τα σημεία – «αγκάθια». Ο λόγος για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το τι θα γίνει με την εστίαση, εν όψει και της τουριστικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η απόφαση να καθίσουν (με αποστάσεις) ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι ειλημμένη. Όπως και το ότι οι πανελλήνιες θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη συζήτηση που γίνεται είναι το αν πρέπει και πότε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια (οι μαθητές της α’ και της β’ τάξης) και αν θα ανοίξουν καν τα δημοτικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός αναφέρει:

Στις 4 Μαΐου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τα νησιά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δέκα άτομα. Επίσης για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια.

Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.

Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου. Τότε έχει προταθεί να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Παράλληλα βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με κανόνες. Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) θα ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και θα υπάρξει επιστροφή στα θρανία για μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και των τριών του Γυμνασίου.

Στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.

Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα μείνουν στα σπίτια τους και θα παρακολουθούν από εκεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.

Τέλος εξετάζεται και η περίπτωση διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα για να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα, μια ιδέα που έχει πέσει και στη Γαλλία.