Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ  προσθέτοντας ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» πρόσθεσε.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Γενικό λοκντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία ξεκαθάρισε.

Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015 υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στη χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. 

Ειδικότερα, για τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας.

«Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι άλλο ο ανθρωπισμός» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι «αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο κόσμος καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία, με άμεση καταβολή αποζημιώσεων χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές».

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 540 άνθρωποι είδαν χθες στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα 5 – 7 – 13 -20 χιλιάδες ευρώ. Πέμπτη μπήκαν στην arogi.gov.gr και έκαναν την αίτηση και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στο λογαριασμό τους.

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Οι πυρόπληκτοι κάνουν αίτηση επίσης για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στέγασης, αγρότες επίσης πήραν πρώτη προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει πρωτογενή τομέα για πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

«Κανείς από όσους επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Ταχύτητα – διαφάνεια – δικαιοσύνη στην καταβολή» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η «λυσσαλέα κριτική για το επιτελικό κράτος είναι κούφια. Το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία πράγματα τα 2 προηγούμενα χρόνια. Πχ πέτυχε να δεσμεύσουμε 11,6 δισεκ. από Ταμείο και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές και 1,8 δισεκ. για την πολιτική προστασία, ενώ  δημιούργησε το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ για τα εμβόλια».

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα

Πυρήνας των μέτρων της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν  θα είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήριζαν «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου της μάσκας παντού, ενώ επιβεβαίωναν και τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ .

Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων. (Ουσιαστικά αφορά δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται). Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test  την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή  να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).