Οι αξιωματούχοι των συνόρων της Αυστραλίας ερευνούν εάν το έντυπο εισόδου του Νόβακ Τζόκοβιτς περιλάμβανε ψευδείς δηλώσεις, αναφέρουν αυστραλιανά ΜΜΕ.

Η βίζα του Τζόκοβιτς ανακλήθηκε κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα, πριν αποκατασταθεί από δικαστή τη Δευτέρα. Όμως, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας εξακολουθεί να έχει την εξουσία να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα και να απελάσει τον ανεμβολίαστο παίκτη.

Ο Τζόκοβιτς – ο οποίος ελπίζει να αγωνιστεί στο Australian Open την επόμενη εβδομάδα – δεν έχει σχολιάσει τις τελευταίες αναφορές.

Η δήλωση συμμετοχής του 34χρονου Σέρβου παίκτη ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία, στις 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να τον δείχνουν τόσο στη Σερβία, όσο και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια αυτού του δεκαπενθήμερου.

Ο Τζόκοβιτς είπε στους συνοριακούς αξιωματούχους ότι το Tennis Australia συμπλήρωσε την Αυστραλιανή Ταξιδιωτική Δήλωση για λογαριασμό του, ανέφερε η Sydney Morning Herald . Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα τον βοηθούσε σε περίπτωση που η δήλωσή του αμφισβητηθεί.

Η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη (ABF) δεν επιβεβαίωσε αμέσως τις αναφορές. Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς είπαν στα ΜΜΕ ότι δεν έχουν κανένα σχόλιο, σε αυτό το στάδιο.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και ο Αυστραλός ομόλογός της Σκοτ ​​Μόρισον μίλησαν στο τηλέφωνο τη Δευτέρα. Κανένας από τους δύο δεν επιβεβαίωσε εάν είχε συζητηθεί το τρέχον καθεστώς βίζας του Τζόκοβιτς.

Το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο επανέφερε τη βίζα του Τζόκοβιτς αφού αποφάσισε ότι οι αξιωματούχοι της ABF δεν του είχαν δώσει αρκετό χρόνο για να απαντήσει στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Αυτό αποτελούσε μια άδικη διαδικασία, είπε ο δικαστής.

Το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση σχετικά με το εάν ο λόγος του για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό – ότι δηλαδή ο Τζόκοβιτς είχε νοσήσει με κορονοϊό τον περασμένο μήνα – ήταν έγκυρος.

Ωστόσο, την Τρίτη, ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ είπε ότι εξετάζει ακόμη εάν θα ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς βάσει του Νόμου Μετανάστευσης της Αυστραλίας. Ο νόμος αυτός του επιτρέπει να απελάσει οποιονδήποτε θεωρεί πιθανό κίνδυνο για την «υγεία, την ασφάλεια ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας». Η απόφαση δεν αναμενόταν την ίδια μέρα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: BBC