Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Νορίλσκ στη Ρωσία, μετά την διαρροή 20.000 λίτρων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πήρε την απόφαση να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επέκρινε τους τοπικούς αξιωματούχους για την ολιγωρία που έδειξαν στην αντιμετώπιση της διαρροής.

Η διαρροή 20.000 τόνων από μια δεξαμενή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στον ποταμό Αμπάρναγια, ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας η οποία διερεύνησε το συμβάν, αλλά οι αρχές ενημερώθηκαν δύο ημέρες μετά.

Κατά την διάρκεια κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση της ρύπανσης του ποταμού από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την διεύθυνση της ενεργειακής εταιρείας του Νορίσλκ επειδή καθυστέρησε να ενημερώσει έγκαιρα για τον συμβάν το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ασκώντας κριτική στον διευθυντή της ενεργειακής εταιρείας του Νοριλσκ είπε φανερά οργισμένος: «Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;».

Ο Ρώσος πρόεδρος εκνευρίστηκε και με την ομιλία του κυβερνήτη στο Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Ους λέγοντας «Τελειώσατε με την ομιλία σας; Και ρωτάτε τι να κάνουμε; Μα εσείς είστε ο κυβερνήτης».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πολλοί από τους συμμετέχοντες πρότειναν να εξαλείψουν την κηλίδα με την μέθοδο της ανάφλεξης, ωστόσο ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Ντμίτρι Κομπίλκιν απέρριψε την πρόταση.

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της εν λόγω αρχής, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, στο έδαφος διαχύθηκαν 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ και στον ποταμό 15.000 τόνοι.

Το Νορίλσκ, μια απομονωμένη 180.000 κατοίκων, βρίσκεται 300χλμ εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Ξεκίνησαν οι έρευνες για την διαρροή πετρελαίου

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άρχισε να διερευνά τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκαν δύο ημέρες για να ενημερωθεί το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, για την διαρροή 20.000 τόνων ακατέργαστου πετρελαίου στον ποταμό Αμπάρναγια.

Προς το παρόν ασκήθηκε ποινική δίωξη για αμέλεια που σχετίζεται με την άμεση ενημέρωση για την διαρροή, χωρίς ωστόσο να απαγγελθούν προς τον παρόν κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Ανακριτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την διαρροή αυτή, δικαστήριο του Νοιριλσκ έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα 30 ημερών, έως τις 31 Ιουλίου, ο επικεφαλής τμήματος του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού του Νορίλσκ, Βιτσισλάβ Στάροστιν.

Η διαρροή οφείλεται σε ρήγμα που υπέστη στις 29 Μαΐου ο πυθμένας δεξαμενής της ενεργειακής εταιρείας της πόλης Νορίλσκ, που διαχειρίζεται τον θερμοηλεκτρικό Σταθμό- 3 που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεϊρκάν, δυτικά του Νορίλσκ. Η ενεργειακή εταιρεία του Νορίλσκ ανήκει στον όμιλο Nornikel.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Κρανογιάρσκ Αλεξάντρ Ους, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, ασχολήθηκε με το συμβάν δύο ημέρες αφότου εμφανίσθηκαν οι πρώτες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ενεργειακή εταιρεία, ενημέρωσε αμέσως, όχι για την διαρροή αλλά για την ανάφλεξη ενός οχήματος στον χώρο του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ους, ενώ οι πληροφορίες για την ρήξη στην δεξαμενή έγιναν γνωστές την επόμενη ημέρα 30 Μαΐου.