Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον  κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι ανησυχούν για το κατά πόσο μπορεί να εντοπιστεί ένα κρούσμα με ένα self test στο σπίτι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος να κάνει ρινικό τεστ και να βγει αρνητικός και ακολούθως να κάνει στοματοφαρυγγικό τεστ και να διαγνωσθεί θετικός. Και αυτό γιατί η Όμικρον έχει πολλές φορές συμπτωματολογία που εντοπίζεται στο λάρυγγα και όχι στη μύτη.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του self test με φαρυγγικό δείγμα και όχι με δείγμα από τη μύτη. Εν ολίγοις, μπορεί να αποτελεί λύση η συλλογή επιχρίσματος με την τοποθέτηση της μπατονέτας του κιτ στο λαιμό και όχι στο ρουθούνι;

Πολλοί είναι οι χρήστες στα social media που υποστήριξαν ότι το δοκίμασαν στο σπίτι και είδαν με έκπληξη ότι ενώ το τεστ μύτης βγήκε αρνητικό, όταν δοκίμασαν να κάνουν self test με τη μπατονέτα στο λαιμό βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Επειδή τα συμπτώματα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην αναπτύσσεται ακόμη στη μύτη όταν κάνετε την πρώτη εξέταση», έγραψε στο Twitter ο επιδημιολόγος και ειδικός σε τεστ Μάικλ Μίνα, ένας ένθερμος υποστηρικτής των ταχέων δοκιμών, όπως δημοσιεύει η ertnews.gr, «που πρόσφατα άφησε τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του θέσεις στο Χάρβαρντ και τώρα είναι επικεφαλής επιστήμονας για την εταιρεία λογισμικού βιοτεχνολογίας eMed.