Εντονο παρασκήνιο συνοδεύει την απόφαση που έχει κλειδώσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά που θα επιστραφούν από τις παράνομες μειώσεις ενός 10μήνου (ή 11μήνου) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ως την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, καθώς η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε αυτή την Παρασκευή (5/6) και θα επαναληφθεί για την τελική κρίση επί του ζητήματος την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η δημοσιοποίησή της στο τέλος Ιουνίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Εκείνο που «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αν στην απόφασή τους θα «υποδείξουν» στην κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ότι τα δικαιούνται όλοι και όχι μόνον όσοι έκαναν αγωγές. Ενα σκεπτικό που αναπτύσσεται σε νομικούς κύκλους, με βάση όσα έχουν ως τώρα συζητηθεί, είναι ότι τα αναδρομικά ανήκουν σε όλους γιατί τις παράνομες μειώσεις τις είχαν και οι συνταξιούχοι που για διάφορους λόγους (οικονομικούς ή άλλους) δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά «δικονομικός» και λέει ότι η παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές, επειδή δεν είναι «ακυρωτική δίκη» για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ, αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. Επομένως, το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές!

Πέρα από το τυπικό δίκαιο, υπάρχει και το «ηθικό» αλλά και το «ουσιαστικό» δίκαιο που λέει ότι δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτος από τη Δικαιοσύνη ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ που επειδή δεν έκανε αγωγή δεν δικαιούται να πάρει πίσω τη 13η σύνταξη, που παρανόμως περικόπηκε το 2013. Αλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η τωρινή απέτρεπαν τους συνταξιούχους από το να ξοδεύουν τα λεφτά τους στους δικηγόρους γιατί η όποια λύση των αναδρομικών θα εφαρμοζόταν για όλους, με ή χωρίς αγωγές.