Μετά την κούρσα των πρώτων τριάντα ημερών, κατά την οποία η κυβέρνηση υλοποίησε τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες και οργάνωσε τη στελέχωση της κρατικής μηχανής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται για τις «μάχες» του φθινοπώρου σε οικονομία και καθημερινότητα.

Η διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών έως τις 19 Αυγούστου αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει τα νομοθετήματα του Σεπτεμβρίου αλλά και να οργανώσει τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Παρίσι. Ο πρωθυπουργός, στις επαφές που θα έχει με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και θα θέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα έως το 2022, αλλά τόσο εγχώριοι αναλυτές της ΤτΕ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής όσο και η Κομισιόν εκτιμούν ότι το 2020 θα είναι δύσκολη η επίτευξη αυτού του στόχου. Ακόμη και φέτος το 3,5% θα επιτευχθεί με αρκετή προσπάθεια καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους και λόγω της προεκλογικής περιόδου, εξάντλησε όλα τα δημοσιονομικά αποθέματα για παροχές και ρουσφετολογικού τύπου δαπάνες.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη θα είναι να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα, εάν είναι δυνατόν και για το 2020. Ως επιλογή θα προταθεί να συνυπολογίζονται στα έσοδα για το πλεόνασμα και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέφουν οι ξένες κεντρικές τράπεζες στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος.

Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει μία έμμεση μείωση του πλεονάσματος κατά 0,8% του ΑΕΠ χωρίς να διαταραχθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες. Παράλληλα, η μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα σε συζητήσεις για το πλεόνασμα, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί είχαν γίνει με υψηλότερα επιτόκια. Είναι σαφές ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το πλεόνασμα θα είναι πολύμηνη γι’ αυτό και το Μαξίμου, παράλληλα με τις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, προετοιμάζει δυο βασικά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν εντός του Σεπτεμβρίου και θα δώσουν το στίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής.

› Το πρώτο είναι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
› Το δεύτερο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και μέτρα ελάφρυνσης για τη μέση οικογένεια μέσω των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα.

Ελληνικό και άσυλο

Παράλληλα, εντός του μήνα θα ολοκληρωθεί η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για την επένδυση στο Ελληνικό και στόχος του αρμόδιου υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδη είναι να μπουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε η διάταξη για το άσυλο στα πανεπιστήμια που αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ.

«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο, για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Τόπο συνάντησης νέων ρευμάτων και καινοτομίας. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού στον κόσμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η εγκληματικότητα παραμένει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους και στις γειτονιές με βασικό στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εξάρθρωση των συμμοριών.

Επιπλέον, με την επιστροφή της ομάδας ΔΙΑΣ και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αναμένεται να σταλούν και τα πρώτα «μηνύματα» στις διάφορες ομάδες αναρχικών που δρουν με ορμητήριο τα Εξάρχεια, όπως ο «Ρουβίκωνας», καθώς θα δοθεί τέλος στις καταλήψεις των κτιρίων και στο ακαταδίωκτο της ακτιβιστικής βίας, αλλά και στα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον χώρο της Υγείας, με στόχο να γίνει ευκολότερη η καθημερινότητα των πολιτών. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι μια τολμηρή και ταυτόχρονα καινοτόμος πολιτική πρόληψης και στήριξης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις προσλήψεις νοσηλευτών.

Βελτιωτικές αλλαγές αναμένονται και στον τομέα της Παιδείας με πρώτο στόχο τη μεγαλύτερη ελευθερία και τη μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εκπαιδευτικών. Δεύτερος στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, όπως και η αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής.