Στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλά η αυτοδυναμία αλλά μια ισχυρή πλειοψηφία.

Για να το πετύχει, ποντάρει σε δύο κρίσιμους παράγοντες:

• Πρώτον, να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί μετά τις 26 Μαΐου και το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας ενδεχομένως ψηφοφόρους του στην αποχή.

• Δεύτερον, να μην καταφέρουν να μπουν στη Βουλή τα μικρά κόμματα που φλερτάρουν με το 3%.

Αναλύοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η Πειραιώς ξεκινά από μια «καλή» βάση: Αυτή των 151 εδρών.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, όλες οι έρευνες που είδαν μέχρι την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει ακόμη και με επτακομματική Βουλή.

Ομως, το ζητούμενο για τη Ν.Δ. δεν είναι μια οριακή αυτοδυναμία των 153-154 εδρών. Είναι μια ευρεία πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα σε έναν ανοιχτό δρόμο χωρίς ρίσκο, «νάρκες» και μαύρα σύννεφα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε ένα σαφές μήνυμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οτι είναι κρίσιμη η συμμετοχή στις κάλπες. Ελεγε χαρακτηριστικά:

«Το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν θα έχει μετρηθεί και το τελευταίο ψηφοδέλτιο, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αποκτά μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητώ μαζική συμμετοχή, απ’ όλους, καταπολέμηση της αποχής».

Μέχρι την Παρασκευή, κορυφαία στελέχη ζητούσαν να μη λείψει κανείς από τη «μάχη» της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η φημολογία ότι η αποχή είναι υπέρ του πρώτου κόμματος είναι σχετική ως προς τη δομή της. Αυτό σημαίνει πως στην προκειμένη περίπτωση ευνοεί τη Ν.Δ. αν επιλέξουν την αποχή οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. είχαν επιλέξει την αποχή «ευνοώντας» έτσι το πρώτο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, σήμερα, η Πειραιώς ποντάρει στο σενάριο να επιλέξουν την αποχή πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και να πάνε μαζικά στις κάλπες οι πολίτες που θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

«Ο τόπος την επόμενη μέρα από την 7η Ιουλίου θα χρειαστεί να έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Γιατί μόνο μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί γρήγορη λήψη αποφάσεων, αποτελεσματικότητα και έμφαση σε αυτό που είναι το πραγματικό ζητούμενο σήμερα, που δεν είναι άλλο από τη γρήγορη ανάπτυξη», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χάνει έδρες αν…

Το δεύτερο σημείο-κλειδί για τη Νέα Δημοκρατία είναι τα μικρά κόμματα. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μικρό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή στερεί από το πρώτο κόμμα 3 έως 4 έδρες. Η Πειραιώς και τα στελέχη της ποντάρουν, λοιπόν, στο ενδεχόμενο να μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που φλερτάρουν με το 3%, ώστε το εύρος της αυτοδυναμίας να μεγαλώσει.

Το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς αυτή την κατεύθυνση είναι πως χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί με την πλειοψηφία στη Βουλή θα μπορέσει να περάσει νομοσχέδια όπως το άσυλο στα πανεπιστήμια και μια σειρά θεμάτων που κρατούν δεμένα τα χέρια για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη, η ψήφος σε μικρότερα κόμματα ίσως είχε νόημα στην περίπτωση που ο αρχηγός τους εξέφραζε την πολιτική βούληση να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα σε προγραμματική βάση. Στην παρούσα περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ακόμη και η Φώφη Γεννηματά έχει πει πως θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση της Ν.Δ., που δημιουργεί σκηνικό «αστάθειας» – και όχι ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι η σταθερότητα της χώρας θα βρίσκεται στον «αέρα».

«Ζητώ από τους συμπολίτες μας, που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές να στηρίξουν μικρότερα κόμματα, να αναλογιστούν και πάλι τις επιλογές τους και τις ευθύνες τους», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και να γνωρίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο σε κόμματα, τα οποία την επόμενη μέρα δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, όπως επίσης, εκτιμώ, ότι δεν υπάρχει περιθώριο πια για ψήφο οργής.

Θεωρώ ότι η περίοδος της οργής έχει περάσει πια, τώρα είμαστε στην περίοδο της περισυλλογής και της συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα», έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Οι εκλογικοί αναλυτές της Πειραιώς «βλέπουν», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα πιθανό θρίλερ το βράδυ της Κυριακής για τρία κόμματα: Τη Χρυσή Αυγή. Το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.

Η Χρυσή Αυγή έχανε έδαφος στις έρευνες μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι εκτιμήσεις για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι μοιρασμένες, καθώς κάποιες έρευνες τον εμφανίζουν να μπαίνει στη Βουλή και κάποιες να δίνει οριακά τη μάχη.

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο το «κλειδί» είναι αν θα μπορέσει να κρατήσει δυνάμεις μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Εκκλησία.

Η ευθύνη περνάει στους πολίτες

«Το μήνυμα των εκλογών δεν έχει προεξοφληθεί και το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι Ελληνες πολίτες. Η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος.

Την επόμενη μέρα, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, επομένως κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να βγει οριστικά από την κρίση, θα «καεί» οριστικά στον καύσωνα του καλοκαιριού.