Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Μαξίμου επεδίωξε συστηματικά την επαφή αυτή, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ συμπεριέλαβε τον κ. Μητσοτάκη στο πρόγραμμα των αραιών διμερών του επαφών καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το ραντεβού των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί αργά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ώρα Ελλάδος και τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Το τετ-α-τετ δεν θα είναι τόσο εκτενές όσο σε μια αντίστοιχη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ή στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα είναι μια ευθεία συζήτηση των δύο ηγετών. Όπως είναι φυσικό, σε πρώτο πλάνο είναι τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή μας, αλλά και η ελληνοαμερικανική συνεργασία και η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Στην ατζέντα θα βρεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη Νοτιανατολική Ευρώπη και έχουν βεβαίως εθνικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ τη στιγμή που υπάρχει νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τη στρόφιγγα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είναι προφανές πως η στάση της γείτονος και συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δει ως γνωστόν και τον Τουρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Παράλληλα, χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο «ραντάρ» και των Αμερικανών επενδυτών.

Άλλωστε, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού την Τρίτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο της οικονομίας και των συναντήσεων με ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις χτεσινές συναντήσεις με τον Εντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι και τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα συναντήσει την Τρίτη και τον Ζόραν Ζάεφ (11 ώρα Νέας Υόρκης, 18:00 Ελλάδας), ενώ στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων με ηγέτες μεγάλων χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (11:30 τοπική ώρα).