Στους επτά μήνες θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και εβδομάδες, όμως σήμερα (9/1) εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Στην ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρεται:

«Από την 1/2/2022 και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό (…) όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων από την χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Η ρύθμιση αναφέρεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για δύο δόσεις του εμβολίου – ή μία δόση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ωστόσο, το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, που αναγνωρίζεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., θα συνεχίσει να έχει ισχύ εννέα μηνών.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων».

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτιο θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και αυτομάτως θα απολυθούν.