Το ταχύπλοο καταμαράν «Αndros jet» θα εξυπηρετεί από αύριο την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη, δίνοντας τέλος στο Γολγοθά σχεδόν μίας ολόκληρης εβδομάδας.

Τη λύση έδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώνοντας χθες βράδυ ότι το πρώτο δρομολόγιο του «Αndros jet» θα είναι από τη Σαμοθράκη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη και από Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη την Τετάρτη. Από μεθαύριο θα πραγματοποιεί καθημερινά τρία δρομολόγια.

Το καταμαράν έχει δυνατότητα να αναπτύσσει 37 κόμβους ταχύτητα, έχει μεταφορική δυνατότητα 600 ατόμων και 75 οχημάτων. Η απουσία τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης είχε οδηγήσει σε απόγνωση κατοίκους, εμπόρους και επισκέπτες του ακριτική νησιού. Μόλις προχθές είχε φτάσει στη Σαμοθράκη το πλοίο «Azores Express», το οποίο είχε μισθωθεί -επίσης- από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ωστόσο, χθες δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι, παρουσίασε βλάβη η μία από τις δύο μηχανές του και το απόγευμα κατέθεσε αίτηση αποδρομολόγησης.

Στο ακριτικό νησί εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.500 άτομα που θέλουν να αποχωρήσουν αλλά… δεν μπορούν! Και δεν μπορούν για μέρες! Η ίδια κατάσταση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν στη Σαμοθράκη. Η μέχρι χθες απουσία τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης είχε οδηγήσει τους τουρίστες που σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές στο νησί να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Ετσι κι αλλιώς, η Σαμοθράκη δεν διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή καθώς έχει περίπου 2.000 κλίνες, οι περισσότερες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ομως, ο τουριστικός κλάδος της Σαμοθράκης έχει πληγεί ήδη ανεπανόρθωτα καθώς η εβδομάδα του 15Αύγουστου ήταν παραδοσιακά εκείνη με τη μεγαλύτερη κίνηση. Σήμερα στο νησί, εκτός από πολλούς Ελληνες, βρίσκονται Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γάλλοι, Αγγλοι και Ιταλοί.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν παρουσίασαν σοβαρές βλάβες και τα δύο πλοία («ΣΑΟΝΗΣΟΣ» και «ΣΑΟΣ ΙΙ») που πραγματοποιούν τα τακτικά δρομολόγια Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία μίσθωσε το οχηματαγωγό «ΑΝΑΧ» για να κάνει δρομολόγια έως την Κυριακή, οπότε κατέφτασε στην Αλεξανδρούπολη το «Azores» που είχε μισθωθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να εκτελεί το δρομολόγια έως το τέλος του μήνα. Και ενώ όλοι πίστεψαν ότι το πρόβλημα είχε αντιμετωπισθεί, τελικά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Προχθές το απόγευμα και ενώ επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι, το «Azores» ξεκίνησε φορτωμένο με επιβάτες και οχήματα προς τη Σαμοθράκη. Εφτασε τα μεσάνυχτα και για μισή ώρα προσπαθούσε να δέσει στην Καμαριώτισσα.

Ομως, το μεγάλο μέγεθός του, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία αλλά και μία μηχανική βλάβη, ανάγκασαν μισή ώρα αργότερα τον καπετάνιο να βάλει πλώρη για την Αλεξανδρούπολη. Το πλοίο ταξίδευε μόνο με μία μηχανή, με αποτέλεσμα να καλύψει την απόσταση σε 4,5 ώρες! Χθες το πρωί, το προγραμματισμένο δρομολόγιό του δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ ακυρώθηκε το απογευματινό καθώς στο μεταξύ η πλοιοκτήτρια εταιρία ζήτησε να αποδεσμευτεί από το δρομολόγιο και να επιστρέψει το «Azores» στον Πειραιά για επισκευή.

Τελικά, χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η δρομολόγηση του «Αndros jet», το οποίο αναμένεται να εξομαλύνει την κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα.