Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κοινοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες -πιθανώς μέσα στο διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης, 15ης και 16ης Νοεμβρίου.

Ωφελημένοι από τη διαδικασία αυτή θα είναι όσοι έχουν οχήματα, τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα μετά τις 1 Ιανουαρίου 2021, καθώς όσα από αυτά εκπέμπουν έως ρύπους 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο θα έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος.

Με βάση τις εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) όπως αναγράφονται στην Άδεια του οχήματος.

Τέλη κυκλοφορίας 2022 με QR code

Φέτος, θα έχει QR Code σε κάθε ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας, διευκολύνοντας την πληρωμή.  Αυτό επιτρέπει σε ένα ιδιοκτήτη ΙΧ σκανάροντάς τον κωδικό να μπορεί να πληρώσει εύκολα και γρήγορα μέσω web banking από το κινητό του χωρίς να πρέπει να περάσει κωδικό πληρωμής, ούτε το ποσό.

Σημειώνεται πως οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, θα μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών (ATM). Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Κερδισμένοι φέτος θα είναι

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα τους και κυμαίνονται:

  • Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
  • Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.
  • Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Τέλη Κυκλοφορίας για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από 1/01/2021