“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις παραμένουν τα ισχυρότερά μας όπλα κατά του ιού” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, πριν από την αναχώρησή της για την Τσεχία, όπου θα συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας.

Στη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας, η Επίτροπος Υγείας αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών, για τη δέσμη των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή, υπό το πρίσμα της έγκρισης των πρώτων προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της COVID-19, ώστε να υπάρξει άμεσα προετοιμασία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς για την πορεία δράσης στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, μέσω της συμμετοχής της HERA, (Ευρωπαϊκή Αρχή Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων), η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας.

Σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, η κ. Κυριακίδου θα παρουσιάσει στους υπουργούς Υγείας, ακόμη μια πρωτοβουλία της Επιτροπής που αφορά στις νέες συστάσεις της ΕΕ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.

Τέλος, θα ανταλλάξει απόψεις για την ανάγκη συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της υγείας, για όσο διάστημα χρειαστεί.

“Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Βλαστιμίλ Βάλεκ και την τσεχική Προεδρία για τη διοργάνωση της αυριανής συνάντησης και να ευχηθώ μια επιτυχημένη Προεδρία κατά τη διάρκεια ενός ακόμη δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα. Στους επόμενους μήνες, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τροχιοδρομηθούν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ήδη παραδίδονται τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού. Πρέπει τώρα να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια στους πολίτες για τον εμβολιασμό και την προστασία που χρειάζονται. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις παραμένουν τα ισχυρότερά μας όπλα κατά του ιού” σημείωσε η ευρωπαία επίτροπος. Προσέθεσε δε, ότι “όλοι μας έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες αυτές θα έχουν αντίκρισμα”.