Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» και το άνοιγμα των σχολείων που αναμένεται να γίνει στις 10 Ιανουαρίου απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμά τους να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένουν την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τρίτη με βασικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών -ώστε να διαπιστωθούν αν οι νέοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 18 έτη- είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.

Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχει ώριμη συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Ant1.

Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των νοσούντων σήμερα και κυρίως αύριο Τρίτη η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει από τους ειδικούς. Η πρόθεση είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Άλλωστε η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλλον τα Ελληνόπουλα είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορονοϊό είναι μεγαλύτερος.