Η Ρωσία επιδιώκει να σύρει την Ουκρανία σε νέες διαπραγματεύσεις ώστε να της δοθεί χρόνος για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της και να εξαπολύσει νέα επίθεση, υποστήριξε σήμερα ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Εδώ και εβδομάδες το Κρεμλίνο «προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις» για «να παγώσει τη σύγκρουση, διατηρώντας το ισχύον στάτους κβο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Η Ρωσία «μεταφέρει τις προτάσεις της μέσω διαφόρων μεσολαβητών», πρόσθεσε, χωρίς να τους κατονομάσει.

Σύμφωνα με το Κίεβο δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επαφή με τη Ρωσία σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια πήγε στην Ουκρανία, την Παρασκευή, για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, έχει δηλώσει πολλές φορές έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Ουκρανία ωστόσο πιστεύει ότι στην πραγματικότητα η Μόσχα «δεν επιθυμεί» σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αλλά μόνο μια «επιχειρησιακή παύση» για τον στρατό της, ώστε στη συνέχεια να εξαπολύσει νέα επίθεση, σχολίασε ο Ποντολιάκ.

Το Κίεβο απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση για τα εδάφη υπό ρωσική κατοχή, τα οποία ελπίζει ότι θα ανακαταλάβει. Σε αυτά περιλαμβάνει και τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο Ποντολιάκ διαβεβαίωσε ότι «οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται για όσο καιρό χρειαστεί. Είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξή μας, δεν έχουμε άλλη λύση. Το να εγκαταλείψουμε τον αγώνα θα σημάνει όχι μόνο την καταστροφή του ουκρανικού κράτους αλλά και όλων των πολιτών του», υπογράμμισε.