Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ με νέα, μακροσκελή και αναλυτική τοποθέτησή τους ασκούν σκληρή κριτική στις πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος εστιάζοντας σε 9 σημεία που χρίζουν προσοχής για μία θαρραλέα κοινωνική στροφή.

«Χρειαζόμαστε βηματισμούς, ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού, αριστερή στροφή, που να σηματοδοτούν συμβολικά και ουσιαστικά την τομή με τη μνημονιακή λαίλαπα: τη λιτότητα, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις ανισότητες, τον αυταρχισμό των δανειστών. Θα είναι μια δύσκολη πορεία και χρειάζεται σύνεση και όραμα, ειλικρίνεια, απεύθυνση στον κόσμο της αριστεράς, στον κόσμο της εργασίας, χώρο και ενθάρρυνση των κινημάτων, των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρουν στο εισαγωγικό μέρος της τοποθέτησής τους εστιάζοντας στη συνέχεια στη σημασία της αξιοπιστίας, την ανάγκη σύγκρουσης με το παλιό, τις συμμαχίες, τις προτεραιότητες και την ανάγκη για μία νέα Ευρώπη.

Συνεχίζοντας αναφέρουν  πως «η κοινωνία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, έχει αλλάξει δραματικά. Η άρση των ποικίλων αδικιών, των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν θα είναι περίπατος».