Τέσσερις τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα εκπαίδευσης κατατέθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη, τομεάρχη και αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας, αντίστοιχα. Οι διατάξεις που προτείνονται από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζονται «τροπολογίες δημοκρατικής διεξόδου» και αφορούν:

-την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, του «τιμωρητικού και κοινωνικά άδικου μέτρου της κυβέρνησης της ΝΔ, που οδήγησε στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, κατά τουλάχιστον 20.000» και που «σε συνδυασμό με άλλα μέτρα μεθοδεύουν την μαθητική διαρροή από το Λύκειο, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, τη διοχέτευση των μαθητών στην ανήλικη εργασία, οδηγεί την Ελλάδα σε απόκλιση από τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 45% των νέων ηλικίας 25-34 ετών μέχρι το 2030».

– Την κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις (Α, Β, Γ) κάθε τύπου Λυκείου ως «παιδαγωγικά αδόκιμη και ατελέσφορη πρακτική».

– Τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία, δεδομένων των προβλημάτων εξαιτίας της πανδημίας που αντιμετώπισαν και κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη οι μαθητές της φετινής Γ΄Λυκείου, και ενώ κατά διαστήματα επιβλήθηκε και υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων.

– Την κατάργηση της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) βάσει υποκειμενικών κριτηρίων, με το σκεπτικό ότι «η κατάργηση της ρύθμισης αυτής εναρμονίζεται με τη βασική αρχή ότι η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων».

«Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκαν την ίδια μέρα που η υπουργός Παιδείας επιχειρεί μια νέα πρόκληση σε βάρος των Πανεπιστημίων. Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως συνηθίζει (“Κύρωση σύμβασης δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος”) η υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα. Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως το τέλος του έτους. Στόχος της, να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι «πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των πανεπιστημίων» καθώς «πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συστήματος αυτού».

«Φυσικά, η τροπολογία -που κατατίθεται αιφνιδιαστικά και τελευταία στιγμή- δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. ‘Αλλο ένα δείγμα γραφής από την υπουργό των “νυχτερινών” τροπολογιών που μας καλούσε πριν λίγες μέρες για… “διάλογο”», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.