Υπό τον τίτλο «καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμη την ΚΟ, τροπολογία υπέρ του μαθητή Σαϊντού Καμαρά. Με την τροπολογία προωθείται η επαναφορά συγκεκριμένων διατάξεων που είχε καταργήσει στο παρελθόν η ΝΔ “με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία του κράτους δικαίου”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν από τη ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά και εκατοντάδων άλλων που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, «διαφορετικά ο τρόπος που πολιτεύεται πάνω σε αυτό το θέμα η Νέα Δημοκρατία θα είναι υποκριτικός».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει να επανέλθει η δυνατότητα των Ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμψουν προς εξέταση στις αρμόδιες Αρχές μια αίτηση διεθνούς προστασίας, όταν αυτή απορρίπτεται, αλλά η Επιτροπή κρίνει ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι για τη χορήγηση αδείας διαμονής στη χώρα.

Με την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνεται η επαναφορά διατάξεων με συγκεκριμένες βελτιώσεις, ώστε να συντάσσονται με τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.