Κριτική στην κυβέρνηση για τις πρώτες 300.000 δόσεις εμβολίου που θα έρθουν τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας όλο το αφήγημα περί εγκατάλειψης του ΕΣΥ, μείωση δαπανών στην Υγεία κ.λπ.

«Το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πανάκεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν εκτεθειμένοι σε μία πανδημία εκτός ελέγχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με αντικείμενο την κατάσταση στο ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας.

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση ψήφισε προϋπολογισμό με μείωση κατά 580 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία, εν μέσω πανδημίας, και την καλεί «να σοβαρευτεί επιτέλους και έστω και τώρα να προχωρήσει»: στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ με σκοπό να γίνονται μαζικά και δωρεάν στους πολίτες, ώστε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, στην ενίσχυση του ΕΣΥ με κίνητρα και σχέδιο για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το ότι χθες στη Βουλή παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τις χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχουν γίνει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- «απουσιάζει εντελώς από οποιαδήποτε αναφορά της κυβέρνησης» και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινών, ώστε να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η τακτική αυτή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί.

Αφενός επειδή η κριτική στάση κατά της κυβέρνησης για ό,τι συμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας σε καιρό κρίσης συμβαδίζει με τις αγωνίες των πολιτών και αφετέρου επειδή μία τέτοια επιλογή φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εύκολη θέση να κινείται αντιπολιτευτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το πολιτικό του αδιέξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κριτική απέναντι σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ειδικά για το θέμα του εμβολίου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει και την εικόνα που δημιουργούν συμπεράσματα όπως αυτά της δημοσκόπησης της KΑΠΑ Research, εταιρίας που συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί ως αρνητικοί έναντι του εμβολίου.

Για «φίμωση» του Τύπου και «πογκρόμ» κατά δημοσιογράφων που διαφωνούν με την κυβέρνηση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση της δημοσιογράφου και διευθύντριας σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» Δήμητρας Κρουστάλλη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το γεγονός ότι η εφημερίδα «ΤA NEA», σύμφωνα με καταγγελία της ιδίας, δεν δημοσίευσε το εβδομαδιαίο άρθρο της Ελενας Ακρίτα, με την καταγγελία της κ. Κρουστάλλη ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω πιέσεων από το Μαξίμου μετά το άρθρο της για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού και την απόφαση της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τη σύμβαση του Πάνου Χαρίτου.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται στον οικονομικό εκβιασμό των Μέσων με τα 20 εκατ. ευρώ που έχει μοιράσει χωρίς κριτήρια και διαφάνεια με τη λίστα Πέτσα. Επιχειρεί να επιβάλλει την καθολική φίμωση του Τύπου και κάθε φωνής κριτικής. Σε λίγο θα απαγορεύσει διά νόμου και το ρεπορτάζ, όταν σε αυτό δεν τον αποθεώνουν οι δημοσιογράφοι», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Επιμένοντας στο αφήγημα περί «φίμωσης» του Τύπου, αλλά κυρίως προσπαθώντας να μην ξαναπέσει φως στη δική του κυβερνητική περίοδο, όταν προσπάθησε να βάλει την ενημέρωση «στο γύψο». Αυτό, δηλαδή, που θύμισε με τη δική του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους. Οταν απαιτείται, απαντά στα δημοσιεύματά τους και φυσικά δεν ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα του κάθε μέσου. Στο “Ινστιτούτο δημοσιογραφίας ΣΥΡΙΖΑ” δεν τα καταλαβαίνουν αυτά. Γιατί εκείνοι επιχείρησαν να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τις παράνομες μεθοδεύσεις τους.

Είναι εκείνοι που πανηγύριζαν όταν έκλεισε το Mega. Είναι εκείνοι που έβαλαν τοποτηρητή στα “ΝΕΑ”. Είναι εκείνοι που απαιτούσαν να απολυθούν μη αρεστοί δημοσιογράφοι και έστελναν άλλους στο αυτόφωρο. Και, βέβαια, είναι οι ίδιοι που σε πρόσφατο σποτ συκοφαντούσαν συλλήβδην τους δημοσιογράφους για χρηματισμό. Για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, λοιπόν, η ελευθεροτυπία και η κριτική αποτελούν στοιχεία της δημοκρατίας. Για τους νοσταλγούς του Στάλιν, εχθρούς. Ας μην κρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Έλεος με τη μικροπρέπεια»

Σκληρή απάντηση έδωσαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media αλλά και στον προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, για την παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού, κ. Μαρέβας Μητσοτάκη, στην Καλαμάτα.

«H χυδαιότητα κάποιων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οφείλουμε να σημειώσουμε λοιπόν ότι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη δεν πήγε στην Καλαμάτα για εκδρομή, αλλά κατόπιν της προβλεπόμενης έγγραφης άδειας από την Πολιτική Προστασία, συνοδεύοντας στελέχη του οίκου Dior, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να ερευνήσουν ύστερα από περιήγηση σε μουσεία τη δυνατότητα η νέα τους collection το 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία.

Το γεγονός αυτό, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, θα αποτελέσει σημαντική προβολή για τη χώρα. Είναι επίσης γνωστό ότι η κ. Μητσοτάκη ασχολείται συστηματικά με την προώθηση της ελληνικής χειροτεχνίας στον κόσμο, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση της collection. Ελεος πια με τη μικροπρέπεια!».