Νέα πληγή στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό από τον κ. Τσίπρα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό, για να κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη όπως διέρρεε η Κουμουνδούρου, δεν αποτέλεσε μόνο μία ακόμα… κωλοτούμπα για τον ίδιο. «Αδειασε» πολλά και σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγελλαν μέχρι τελευταία στιγμή την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» κ.λπ.

Στην ψηφοφορία υπήρξαν δύο ηχηρά μηνύματα. Ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας απείχαν από την ψηφοφορία.

«Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης, προσπαθώντας να εκφράσει το κύμα της αντίδρασης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαβάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, μόνο έκπληξη θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο μιας θετικής ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν η θέση του να ετεροκαθορίζεται από το φόβο να μην κατηγορηθεί ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις», έγραψε, μεταξύ άλλων, η «Εποχή».

Στη συνεδρίαση της Βουλής δεν παραβρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τον αντικατέστησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Για λόγους υγείας, όπως έλεγε η επίσημη διαρροή της Κουμουνδούρου. Κανονικά θα έπρεπε να τον αντικαταστήσει ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά δήλωσε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ότι δεν επιθυμούσε.

Το πλαίσιο της δημόσιας αντίδρασης της «Ομπρέλας» -της σύμπραξης των «53+» και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κ. Τσίπρα- συμπληρώθηκε με τους Γ. Κυρίτση και Π. Λάμπρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις αντιρρήσεις του στη Βουλή, δεν έπρεπε να ψηφίσει τη σύμβαση για το Ελληνικό, η οποία είναι το ξήλωμα, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της σύμβασης που είχε ο ίδιος επιτύχει, εξουδετερώνοντας το αίσχος που είχε αφήσει πίσω του ο Σαμαράς Δίχως κέρδος κέρατα», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κυρίτσης, ενώ με ανάρτησή του και ο Πάνος Λάμπρου τάχθηκε κατά της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

Η αντίδραση συνεχίστηκε και προς τα κάτω. Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Ελληνικό-Αργυρούπολη, με κοινό τους κείμενο, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να αντιδρούν κατά του έργου.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε, υπερασπιζόμενοι τους δημόσιους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού», γράφεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό κείμενο, καθώς δεν μπορούν να ξεχάσουν τις αντιδράσεις και το κόψιμο των συρμάτων, παρουσία του κ. Τσίπρα, το 2014.

«Ούτε ο συγκεκριμένος ούτε κανείς ιδιώτης επενδυτής, διεθνής ή τοπικός, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιο project. Η υπόθεση δείχνει ήδη πού πηγαίνει: δανεισμοί, αποχωρήσεις επενδυτών – πάνε οι Κινέζοι, πάνε και οι Αραβες», έγραψε και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας.

Η ανακοίνωσή της Νέας Δημοκρατίας

Το κλίμα αυτό επιχείρησε να το περιγράψει με την ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Η τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Ο κ. Τσίπρας, που επί σειρά ετών πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις για να μη γίνει η επένδυση στο Ελληνικό, συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη στάση του. “Εσείς δεν είστε ικανοί όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στα πλαίσια της επένδυσης, αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία”, δηλώνει στην τοποθέτησή του.

Εξαπολύει μύδρους αλλά υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Και την ίδια στιγμή καταψηφίζει τη σύμβαση! Φίλης και Δρίτσας αποφάσισαν να μην ψηφίσουν.

“Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται είναι εχθρικό για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας”, δηλώνει ο κ. Φίλης, μιλώντας για “σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος”. Τουλάχιστον δεν υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που ξέρουμε τόσα χρόνια».