Τα τύμπανα του εσωκομματικού πολέμου άρχισαν να ηχούν και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα στο παρασκήνιο να είναι αν η επιστροφή της εσωστρέφειας αποτελεί επιλογή του κ. Τσίπρα ή όχι.

Αρχικά, η συγκρότηση της νέας φράξιας με το όνομα «Ομπρέλα» από παλιά και κορυφαία στελέχη του κόμματος (π.χ. Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης , Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης κ.ά.) μαζί με τους «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η εμφάνιση μίας επίσης νέας φράξιας (σ.σ.: των προεδρικών) με το όνομα «ΡΕΝΕ» αντιμετωπίστηκαν με χαλαρότητα από την Κουμουνδούρου.

Οι πρώτες διαρροές μάλιστα έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας χαίρεται που ανοίγει ο εσωκομματικός διάλογος και σκοπός του είναι να εντάξει όλες τις απόψεις σε αυτόν, ενώ σχολιάζοντας τη ΡΕΝΕ, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι δεν πρόκειται για διάσπαση των προεδρικών, αλλά για προσπάθεια της Κουμουνδούρου, φτιάχνοντας πολλά κέντρα εντός του κόμματος, να ελέγξουν περισσότερο το κόμμα.

Αργότερα, ο Θανάσης Καρτερός επιχείρησε μέσω του άρθρου του στην «Αυγή» να… μεταφράσει τη «χαρά» του κ. Τσίπρα για το άνοιγμα του εσωκομματικού διαλόγου και τη νέα κινητικότητα. Προειδοποιώντας τους «συντρόφους» του για τα όριά τους.

Εγραψε με το γνωστό του ύφος ο άτυπος -πλην έχων μέγιστη επιρροή στον αρχηγό- σύμβουλος του κ. Τσίπρα: «Οι τάσεις παρεμβαίνουν δημόσια παίρνοντας υπόψη τη συγκυρία και φροντίζοντας να μη δίνουν την ευκαιρία στον αντίπαλο, ιδιαίτερα όταν είναι στριμωγμένος, να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν σκορποχώρι. Θα έχετε προσέξει πως, όταν ο κόσμος καίγεται και έχει ανάγκη έναν συντεταγμένο ΣΥΡΙΖΑ, οι τάσεις σωπαίνουν. Επίσης στηρίζουν τον Τσίπρα. Ολες.

Προσπαθώντας φυσικά να τον πείσουν να βελτιώσει κάποια πράγματα στην πολιτική, στην επικοινωνία, στο ύφος κ.λπ. Αυτά περίπου υποστηρίζουν οι τάσεις για τον εαυτό τους.

Και δεν έχουμε λόγο να μην τα πιστέψουμε. Τούτων δοθέντων, ας επιλέξει κάθε μέλος του κόμματος, εφόσον διαθέτει ιδέες, την τάση του. Αν πάλι δεν του ταιριάζει καμία, ας βρει μερικούς ομοϊδεάτες κι ας κάνουν μια δική τους. Διότι οι ιδέες χωρίς τάσεις είναι ορφανές».

Το μήνυμα εστάλη, αλλά για καλό και για κακό υπήρξε και επόμενη κίνηση. Ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή να κοπούν από το κείμενο των συμπερασμάτων του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις της «Ομπρέλας» κατά του μετασχηματισμού του κόμματος (πρότειναν τον όρο ανασυγκρότηση αλλά δεν πέρασε), κατά της αποδοχής της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου για τις εσωκομματικές εκλογές (ήθελαν να προβλέπεται μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, αλλά επίσης δεν πέρασε) και υπέρ του να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Στο ερώτημα γιατί εν μέσω πανδημίας και κόντρα στο κοινό αίσθημα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και πάλι διασπασμένος και απορροφημένος σε εσωκομματικά ζητήματα που δεν ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, ενώ κάποιοι ήδη μιλούν για «πολιτικό αυτισμό», η απάντηση είναι ότι «έρχονται πολιτικές εξελίξεις και η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του κ. Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμαστεί».