Για «ταφόπλακα» που μπαίνει στην ΕΡΤ3 με «υπογραφή Μητσοτάκη», κάνουν λόγο με κοινή δήλωση τους ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά, καθώς και οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Γ. Αμανατίδης, Χρ. Γιαννούλης, Κ. Ζουράρις, Κ. Νοτοπούλου, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Θ. Αυγέρη, Σ. Φάμελλος και η βουλευτής Χαλκιδικής Κυρ. Μάλαμα.

Ειδικότερα, στη δήλωσή τους με τίτλο «ταφόπλακα στην ΕΡΤ3 με υπογραφή Μητσοτάκη» αναφέρουν ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα στην ΕΡΤ ΑΕ, η διοίκηση Ζούλα και οι εντολοδόχοι του στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να ξεδιπλώνονται σιγά σιγά τα σχέδια τους για την ΕΡΤ3» και πως «η επιβεβαίωση ήρθε το Σαββατοκύριακο της έναρξης της ΔΕΘ». Σημειώνουν ότι «για πρώτη φορά στη ιστορία της, η ΕΡΤ3 δεν μετέδωσε την τελετή εγκαινίων και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που επίσης δεν μεταδόθηκε, η ερώτηση από δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 έγινε αποκλειστικά για λογαριασμό της ERTNEWS».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ήδη από το φθινόπωρο του 2020 είχαν εκφράσει αγωνία και ανησυχία «για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τρίτου πυλώνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παρακολουθώντας τις ενέργειες και τις επιλογές της διοίκησης της ΕΡΤ3». Μιλούν για επιλογές «που έθεταν την ΕΡΤ3 σε πορεία συρρίκνωσης», που «στο όνομα της δήθεν ανάδειξης του περιφερειακού της ρόλου, κάτι που η ΕΡΤ3 είχε κατοχυρώσει με σκληρή δουλειά και συγκεκριμένες ενέργειες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικά την περιόρισαν σε έναν ρόλο κομπάρσου της ενημέρωσης». Επιλογές, προσθέτουν, «που μετέτρεψαν την ΕΡΤ3, σε ένα περίεργο υβρίδιο αθλητικών μεταδόσεων, μισθωμένου προγράμματος και ελάχιστων εσωτερικών παραγωγών», που «με μαθηματική ακρίβεια θα μετέτρεπαν σταδιακά, τον πιο δυναμικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εκτός Αθηνών, σε ανταποκριτικό γραφείο της μητρικής ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας τους εργαζόμενους της, ανεξάρτητα της αξίας, της εμπειρίας, των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, σε ρόλο βοηθητικού προσωπικού».

Καταληκτικά υποστηρίζουν ότι «αυτή δεν είναι η ΕΡΤ3 που οραματίστηκαν οι εργαζόμενοί της αλλά και οι πολίτες, η ΕΡΤ3 που αγωνίστηκαν για να καταξιωθεί στα μάτια του τηλεοπτικού κοινού, για να μείνει ανοιχτή στα χρόνια του μαύρου, για να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά το 2015».