Παράνομη και επικίνδυνη χαρακτηρίζουν μια τουρκική επέμβαση στη Συρία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε παρέμβασή τους.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, προχώρησαν σε παρεμβάσεις μέσω του επικεφαλής της ομάδας, Ολλανδού βουλευτή Τίνι Κοξ, προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να αποτραπεί στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία.

Η πρώτη παρέμβαση απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σε έδαφος άλλου κράτους συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές, ενώ υπενθυμίζουν στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεδομένου ότι το καταστατικό του πανευρωπαϊκού αυτού οργανισμού υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ενότητα, να τηρούν τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δεύτερη παρέμβασή τους, απευθύνονται στην προεδρεύουσα της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν και στη γενική γραμματέα του οργανισμού, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, κοινοποιώντας την ανωτέρω επιστολή τους προς τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών και καλώντας συγχρόνως τα καταστατικά όργανα του Συμβουλίου να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να κινηθούν διπλωματικά προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, σε περιοχές όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων της Συρίας – στους οποίους εκφράζουν την συμπαράστασή τους – και η οποία, πέρα από παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα προκαλέσει βαριές ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων, μια νέα ανθρωπιστική κρίση και νέα κύματα προσφυγιάς, ενώ θα βλάψει την οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνευσης στην πολύπαθη Συρία, διακινδυνεύοντας την ειρήνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά τη νέα, τρίτη κατά σειρά, στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι προφάσεις που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία περί «διεθνούς δικαίου αυτοάμυνας» αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πως σήμερα το Διεθνές Δίκαιο μεταφράζεται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία «Ο λύκος κι αν εγέρασε…».

Οι λαοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, μεταξύ άλλων και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.

Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας!

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».