«Την ώρα που η ενεργειακή κρίση και οι επιλογές Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν φέρει την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση αντί να προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάνει ρουσφέτια με φωτογραφικές διατάξεις σε ημέτερους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αντί εδώ και 3 χρόνια να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυο, να προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης, να ενισχύσει τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, οδήγησε σε βραχυκύκλωμα και τις ΑΠΕ και τώρα κάνει ρουσφέτια, αλλάζοντας ακόμα και τον όρο της χρονικής προτεραιότητας», σημειώνει και σχολιάζει:

«Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να πανηγυρίζει για την ηλεκτροδότηση της χώρας για 5 ώρες αποκλειστικά με ”πράσινη ενέργεια” την περασμένη Παρασκευή, οφείλει να απαντήσει στις διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες για την αδιαφανή αλλαγή της προτεραιοποίησης των έργων ΑΠΕ που παίρνουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης στο δίκτυο».

«Εκατοντάδες επενδυτές, ακόμα και ενεργειακοί κολοσσοί από το εξωτερικό, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφάνεια και φωτογραφικές διατάξεις που αφήνουν εκτός δικτύου ώριμες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ, οι οποίες θα μπορούν με την ολοκλήρωσή τους να μειώσουν την τιμή στο παραγόμενο ρεύμα, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

«Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν από την απόφαση του κ. Σκρέκα οι αυθαίρετοι όροι για προτεραιότητα στη σύνδεση με το δίκτυο, η οποία νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταργεί τον κανόνα χρονικής προτεραιότητας, ερχόμενη σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού; Για ποιο λόγο στο νέο πλαίσιο Σκρέκα ανατρέπεται η σειρά που είχαν τα έργα με το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα έργα που ήταν ήδη ψηλά στη σειρά προτεραιότητας για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, τώρα θα ενταχθούν στην τελευταία κατηγορία προτεραιότητας; Γιατί δεν δημοσιεύονται, ως οφείλουν, τα έργα που παίρνουν όρους σύνδεσης με την απόφαση Σκρέκα, ώστε να μπορούν όλοι οι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στους δεσμευτικούς όρους όλων των έργων; Αυτό είναι το φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που ευαγγελιζόταν η ΝΔ προεκλογικά; Να πετάει εκτός δικτύου εκατοντάδες μικροεπενδυτές αλλά ακόμα και κολοσσούς από το εξωτερικό που σκέφτονται πλέον ακόμα και αποχώρηση από την Ελλάδα, για να μοιράσουν το ηλεκτρικό δίκτυο – και έναντι ποιου άραγε ανταλλάγματος – στους χορηγούς του κ. Μητσοτάκη;».

«Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και στην ερώτηση που έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς και την άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης για τα ρουσφέτια του κ. Σκρέκα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.