Αυξάνονται η γκρίνια και η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή και τη δήλωση Κουφοντίνα ότι διακόπτει την απεργία πείνας, προβάλλοντας επιχειρήματα που δικαίωσαν ένα προς ένα τα πολιτικά επιχειρήματα και την τελική στάση της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέρχεται από το κρίσιμο δεκαήμερο των διαδηλώσεων όχι θριαμβευτής -όπως επιδίωκε- αλλά διπλά προβληματισμένος, βαθιά διχασμένος και σε νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Η προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή να εμφανιστεί ως δήθεν εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης και του Κέντρου -μιλώντας ακόμα και για «νοικοκυραίους»- την ίδια ώρα που καλεί τα στελέχη του σε κινητοποιήσεις μαζί με τους «μπαχαλάκηδες» πήγε στο βρόντο.

Οι επιτελείς του διαπιστώνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει πόσο «κουτοπόνηρη» και παράλληλα ασύμβατη με την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετυχαίνει στόχο και θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να αλλάξει στάση.

Δηλαδή να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο αριστερός πόλος του πολιτικού συστήματος, να σταματήσει να επενδύει στην κοινωνική αναταραχή και στο χάος, καθώς, αν συνεχίσει, θα το χρεωθεί.

Ο Κουφοντίνας

Δυστυχώς για αυτούς, είναι οι ίδιοι που πριν από ένα μήνα τού έλεγαν ότι πρέπει να επενδύσει πολιτικά στην απεργία πείνας του αρχιδολοφόνου της 17Ν, να επενδύσει πολιτικά στις συγκεντρώσεις υπέρ του Κουφοντίνα, να βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις -όπως έκανε και το 2011 στο Σύνταγμα-, γιατί μόνο έτσι θα κατάφερνε την αποσταθεροποίηση και, τελικά, την πτώση της κυβέρνησης.

Του έλεγαν βεβαίως και άλλα, τα οποία χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τα συμπεριελάμβανε στις παρεμβάσεις του εντός και εκτός Βουλής.

Του έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την πραγματικότητα και ότι η πτώση της είναι θέμα χρόνου, με προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να επιτίθεται στον πρωθυπουργό με ακραίο τρόπο και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, θα συνεχίσει να προπαγανδίζει περί «χούντας» κ.λπ.

Τώρα, αφού το τελευταίο δεκαήμερο των συντονισμένων επιθέσεων κατά της κυβέρνησης κατέληξε στη διακοπή της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, άρχισαν και πάλι τα όργανα.

Βολές εκ των έσω

Ο Γιάννης Δραγασάκης, παραγκωνισμένος πλέον από τον κ. Τσίπρα, έγραψε άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να χαρακτηρίζει τις δημοσκοπήσεις ψεύτικες, όπως επισήμως κάνουν ο κ. Τσίπρας και η Κουμουνδούρου.Και, την ίδια στιγμή, μια «στρατευμένη πένα» υπέρ του κ. Τσίπρα, ο έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Λακόπουλος, ξανανεβάζει τους τόνους και προτείνει στον κ. Τσίπρα ότι για να ξαναπάρει την εξουσία πρέπει να διώξει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μισοί από όσους βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά κομματικά όργανα και αρκετοί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ανταποκρίνονται σε κυβερνητικές προδιαγραφές.

Πρέπει να αναζητηθούν αντικαταστάτες τους από τρεις δεξαμενές: τα στελέχη που έχουν αναδειχθεί επί των ημερών του Τσίπρα, ορισμένα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με διαυγή διαδρομή και νέες δυνάμεις από την κοινωνία.

Το τελευταίο είναι το κρίσιμο. Ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χρειάζεται πρόσωπα με δημοκρατική και ριζοσπαστική κουλτούρα και ταυτόχρονα με επιστημονικό κύρος, επαγγελματική αναγνώριση και επαρκή δημόσια παρουσία. Υπάρχουν πολλοί έτοιμοι να πλαισιώσουν τον ίδιο και να μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματός του, αν τους καλέσει.

Αλλά αυτό θα αποδώσει εφόσον συνδυαστεί με την «απόσυρση» στελεχών με «προβληματική» παρουσία. Κάποιοι από δικά τους λάθη έχουν «καεί». Μπορεί να είναι πιστοί κομματικοί. Αλλά στις εκλογές το κόμμα δεν θα κάνει «συσπείρωση προς τα κάτω».

Οφείλει να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία. Η παρουσία τους στην πρώτη γραμμή θα είναι ασύμβατη με το στόχο της πλειοψηφίας. Διώχνουν κόσμο. Είναι δυσάρεστη συζήτηση, αλλά πρέπει να γίνει. Μια χαρά άνθρωποι είναι. Δεν βαρύνονται με κάτι ποινικά επιλήψιμο.

Αλλά πολιτικά έχουν αυτο-αχρηστευτεί και προκαλούν αποστροφή στη μερίδα του εκλογικού σώματος που μπορεί να δώσει την πλειοψηφία. Κοντά στο νου κι η γνώση», έγραψε ο κ. Λακόπουλος στο άρθρο στο anoixtoparathyro.gr. «Λαγός» ή όχι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν τον κ. Λακόπουλο (και τρεις-τέσσερις άλλους αναλυτές) θεωρώντας ότι διαβάζουν εκπεφρασμένες ή μη προθέσεις του αρχηγού τους.

Αποτυχία

Από θριαμβευτής, ο κ. Τσίπρας εξέρχεται του κρίσιμου δεκαημέρου των διαδηλώσεων και της κοινωνικής αναταραχής στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε, ως ηττημένος. Δεν κατάφερε να προκαλέσει το ρήγμα κυβέρνησης – ελληνικής κοινής γνώμης που επιδίωκε.

Στην καλύτερη, επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντικός εκπρόσωπος απόψεων που αποτελούν μειοψηφία ακόμα και στο αριστερό ακροατήριο. Την ίδια στιγμή, έχει «στομώσει» και η κριτική ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που όντως έχουν συμβεί, τα «επικίνδυνος» και «αποτυχημένος» εκφράζουν μια μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, πολύ μικρότερης και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και η κινδυνολογία έχει και αυτή τα χρονικά όριά της και προβάλλει απλώς αδιέξοδο, καθώς όλοι βλέπουν ότι, έστω και με προβλήματα, δεν είναι μακριά η αλλαγή της σημερινής κατάστασης.