Κλιμακώνει την κόντρα με την Ελλάδα η Τουρκία για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί συστάσεις από την Αθήνα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία όπως ίσχυε και πριν, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Χθες, απαντώντας στο σύνολο των αιτιάσεων της Τουρκίας, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, επεσήμανε με ανακοίνωση ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

Ως προς τις δηλώσεις του κ. Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης, τονίιζόταν πως «οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής». Η ανακοίνωση καταλήγει με μια πρόσκληση προς την Τουρκία «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».