ΘΑΝΑΣΑΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

1. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν για να θέσετε υποψηφιότητα στην θέση του Ευρωβουλευτή σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ταλανίζεται από εθνικές φωνές με αυξητική άνοδο;

Απάντηση: Οι λόγοι που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις Ευρωεκλογές παρά το γεγονός των αντιδράσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γιατί πιστεύω πως ο κόσμος δεν είναι αντίθετος με το θεσμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ΑΛΛΑ είναι ενάντια στα όσα αποφασίσουν τα τελευταία χρόνια οι υπάρχοντες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχουν οδηγήσει όλη την Ευρώπη σε μια κατάσταση ΣΟΒΑΡΗΣ κρίσης! Οπότε η πιο σωστή κίνηση είναι πρώτα από όλα να συμμετέχουμε όλοι στις εκλογές με τη ψήφο μας και σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη να επιλέξουμε νέους ανθρώπους για τις θέσεις της Ευρωβουλής. ΘΕΛΟΥΜΕ και ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουμε την κατάσταση!

2. Κατά πόσο η Ε.Ε. σας καλύπτει σαν Ευρωπαίο πολίτη, σε σχέση με την Ε.Ε.-Ε.Ο.Κ. τα προηγούμενα χρόνια;

Απάντηση: Πιστεύω πως έμμεσα απάντησα σε αυτή την ερώτηση με την προηγούμενη απάντηση μου. Τόσα χρόνια ο κόσμος έβλεπε με καλό μάτι την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΟΚ αλλά τώρα είναι ενάντια σε αυτή. Θεωρώ πως μάλλον η προσπάθεια για το ενιαίο νόμισμα δεν είχε τα αποτελέσματα που είχαν φανταστεί οι χαρτογιακάδες του συστήματος που έβγαλαν προγράμματα μέσα από τα γραφεία τους και χωρίς να έχουν επαφή με το μέσο πολίτη. Είμαι αντίθετος στην τακτική του μηδενισμού όλων. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και να διορθώσουμε τα αρνητικά αυτής της εξέλιξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΟΚ στη νέα Ευρωπαϊκή Ένωση με το κοινό νόμισμα.

3. Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά πόσο η Ελλάδα εξασφαλίζεται από την Ε.Ε. ως προς τις οικονομικές ισορροπίες της Β. Μακεδονίας ποιος ο ρόλος στις εμπορικές σχέσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ώστε να μη γυρίσει αυτό μπούμερανγκ στην οικονομία και στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας;

Απάντηση: Θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση σου με μια ερώτηση. Πιστεύει κανείς πως παραχωρώντας μέρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας στα Σκόπια για ελεύθερη διακινήση προϊόντων και με δεδομένο ότι η γείτονα χώρα έχει πολύ μικρότερες φορολογικές εισφορές, θα υπάρξουν χώρες που θα προωθούν τα προϊόντα τους μέσω του Ελληνικού λιμανιού ή μέσω του Σκοπιανού, εφόσον αυτά είναι ένα και το αυτό μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών; Η παρούσα συμφωνία ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω πως θα κλονισθεί μέσα από τις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας στα διεθνή δικαστήρια. Και πως μετά τις εθνικές εκλογές η επικείμενη αλλαγή στο κυβερνητικό τιμόνι, θα φέρει αλλαγή και στην πλεύση που έχει μέχρι στιγμής η παρούσα κυβέρνηση. Τα εδαφικά μας θεωρητικά έχουν εξασφαλισθεί ΑΛΛΑ από το πρώτο κιόλας διάστημα οι Σκοπιανοί ΔΕΝ τηρούν τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία κάτι που προσωπικά με τρομοκρατεί.

4. Οι αριθμοί ευημερούν στα πρότυπα της Ε.Ε., αντιθέτως στο εσωτερικό της χώρας μας η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως την 8ετία της κρίσης με τους πολίτες να μη μπορούν να διαβιώσουν και τα χρέη στα ταμεία και στις ΔΟΥ να μην αποπληρώνονται.

α) Πώς εδώ μπορούν να επέμβουν οι ευρωβουλευτές επηρεάζοντας την Ε.Ε.; Ποιες είναι οι θέσεις σας;

β) Τι πρέπει να κάνουμε σαν χώρα αν συνεχιστεί αυτό; Που οδηγούμαστε;

Απάντηση: Μέγα θέμα το οικονομικό και όπως πολύ καλά διατυπώνεις στην ερώτηση τα χαρτιά δείχνουν πως όλα πάνε καλά αλλά η ουσία δείχνει άλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί άλλο είναι το τυπικό κομμάτι και άλλο το πρακτικό κομμάτι. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πως οι τράπεζες τις οποίες ελέγχουν πάνε καλά αλλά αυτό δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα στο λαό και η αγοραστική δύναμη του μισθού ή της σύνταξης του μέσου Έλληνα έχει πέσει στα τάρταρα. Ο μισθός, η σύνταξη, τελειώνει και περισσεύουν μέρες όπως λαϊκά λέει ο κόσμος. Χρειάζονται άνθρωποι που έχουν δουλέψει να αναλάβουν τη διοίκηση και την εκπροσώπηση μας τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στη Βουλή και όχι επαγγελματίες πολιτικοί που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο να επιδείξουν. Οι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να απαιτήσουν τη μείωση των φόρων για να μπορέσουν να είναι επικερδείς οι μέσες επιχειρήσεις με έμμεσο αποτέλεσμα την μείωση αρχικά των απολύσεων και σε μικρό χρονικό διάστημα την έναρξη και προσλήψεων. Παράλληλα θα πρέπει σαν χώρα να αντλήσουμε τα όποια πακέτα στήριξης δίνονται και να διανέμονται με σοβαρότητα και προσοχή σε προτάσεις και ιδέες που θα φέρουν ανάπτυξη στην ελληνική παραγωγή και στον ελληνικό τουρισμό και όχι να γίνεται το γνωστό φιάσκο των ημετέρων. Χρειάζεται ένα εθνικό πλάνο ανάπτυξης από ανθρώπους του επιχειρηματικού κύκλου και όχι από θεωρητικούς.

5. Πόσο βάλλεται σήμερα η τρίτη ηλικία και η οικονομία των γερόντων από την μείωση των συντάξεων;

α) Τι πρέπει να αλλάξει;

β) Ποια είναι η θέση των κομμάτων σε αυτό;

Απάντηση: Άλλος ένας χώρος που βάλλεται και μάλιστα δεν μπορεί και να αντιδράσει ιδιαίτερα. Αυτοί οι άνθρωποι έδιναν εισφορές επί 20-25-30 έως και πάνω από 40 χρόνια περιμένοντας να ζήσουν καλά γεράματα. Έδιναν λοιπόν εισφορές για να πάρουν 12 μήνες σύνταξη, για να πάρουν δώρο Χριστουγέννων, για να πάρουν δώρο Πάσχα, για να πάρουν δώρο διακοπών και τελικά οι λάθος κινήσεις στο τότε χρηματιστήριο αρχικά που άδειασαν τα ταμεία αλλά και ο μόνιμος δανεισμός με λάθος όρους οδήγησε να χάσουν αρχικά όλα τα δώρα και στη συνέχεια να επέλθει και μείωση και στις συντάξεις. Κάποτε οι συνταξιούχοι ζούσαν ευπρεπώς και περίσσευε και κάτι για να δώσουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια, για να βοηθησούν τα παιδιά σε μια δύσκολη στιγμή και να έχουν και ένα μικρό ή μεγάλο κομπόδεμα. Όλα αυτά ΚΑΠΟΤΕ. Έδωσαν ιδρώτα και αίμα και κάποιοι με περίσσια άνεση κόβουν τα δεδουλευμένα τους. Δεν πάει άλλο.

6. Ποια τα μέτρα ασφαλείας για την τρίτη ηλικία;

Απάντηση: Πρέπει να ορισθεί μια σταθερή πολιτική έναντι των συνταξιούχων και κυρίως πρέπει να έρθει ουσιαστική ανάπτυξη στη χώρα γιατί με τόσους ανέργους δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν κονδύλια για τους συνταξιούχους στα ταμεία, όλα τα άλλα πιστεύω πως είναι απλώς νούμερα στα χαρτιά.

Δημοσιογραφική επιμέλεια
Γεωργιάδης Παναγιώτης