Συνάντηση με τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γκόλνταμερ αναλαμβάνει επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι. Η επιτροπή θα εκπονήσει έκθεση με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον καθηγητή για την αποδοχή της πρόσκλησης να οργανώσει την επιτροπή, που θα επιχειρήσει να να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι.

«Θα σας προσφέρουμε κάθε βοήθεια» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ότι η επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, καθώς απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον.  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκόλνταμερ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο των New York Times όπου Αμερικανοί συνάδελφοί του μιλούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και που συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα τοπία αλλάζουν δραματικά και καθίστανται περισσότερο ευάλωτα, όχι μόνον αυτά, αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν σε αυτά.

«’Ολοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας εισερχόμαστε σε μια εποχή που προσδιορίζεται από αριθμό παραμέτρων, όπου αυτές οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερη απειλή για όλους μας» ανέφερε.

Μιλώντας για τις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε θάνατος αξίζει της προσοχής μας. Δήλωσε, τέλος, ότι ανυπομονεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της ανεξάρτητης επιτροπής που θα βασιστεί σε ειδικούς, επαγγελματίες, καθηγητές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον».