Το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Χρηματιστήριο στάθηκε αφορμή, για ακόμη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου να παίξει επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια, βάζοντας στο στόχαστρο και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη, ενώ ο ίδιος φέρεται να επισήμανε σε συνομιλητές του πως ήταν απόλυτα ήσυχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι χρηματιστηριακό, όχι τραπεζικό, τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο, παρασύροντας και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, έδειξε αργά αντανακλαστικά και κατά την προσφιλή της τακτική επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στη Ν.Δ., αλλά και στον κεντρικό τραπεζίτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που έβλεπε «μεγάλο σορτάρισμα της Ν.Δ.» πίσω από την κρίση. Ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, άφησε σαφείς αιχμές υποστηρίζοντας («Real Fm») πως «υπήρξε κερδοσκοπική επίθεση, για την οποία κάποιοι έσπευσαν είτε να σιωπήσουν είτε να επιχαίρουν», προσθέτοντας πως «νομίζω ο κεντρικός τραπεζίτης θα έπρεπε να είχε παρέμβει». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, σε ανάρτηση του στο twitter, έστρεψε τα βέλη του κατά του Γ. Στουρνάρα, λέγοντας: «Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετόχων οφείλεται σε οικονομική κερδοσκοπία. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών εξελίσσονται θετικά. Δίπλα στο οικονομικό σορτάρισμα παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Θα αποτύχουν και πάλι! Γιατί σιωπά η Τράπεζα της Ελλάδας;».

Παράγοντες από το περιβάλλον του Μαξίμου, με διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, άφηναν αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως πίσω από την απουσία του από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης. Εκεί απέδιδαν και τη «σιωπή» του τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Στουρνάρας εκλήθη από τον πρωθυπουργό σε εκείνη τη σύσκεψη αλλά εκείνος δήθεν αρνήθηκε.

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίο, προ ολίγων ημερών, μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο Αλ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, κάλεσε τον Γ. Στουρνάρα στη σύσκεψη στου Μαξίμου.

Αλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ είπε σε συνομιλητές του: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Εχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για τη «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα». Η κυβέρνηση επιχείρησε, μέσα από την κρίση στο Χρηματιστήριο, να αποδομήσει και πάλι τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, κάτι που ο πρωθυπουργός απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Το Μαξίμου μάλιστα κατηγορούσε τον Γ. Στουρνάρα ότι ουσιαστικά υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. «Ο Γιάννης Στουρνάρας δικαιώθηκε για την άποψή του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δικαιώθηκε από τις ίδιες τις αγορές. Αν είχε εισακουστεί, σήμερα που επλήγη το Χρηματιστήριο, θα είχαμε ένα γερό δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» έμπειρος πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί το κυβερνητικό παρασκήνιο.

Πάντως, πηγές από τον τραπεζικό τομέα επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως το επόμενο διάστημα η κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί και πως δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.