Με δύο κύρια σενάρια προσομοίωσης (δασική πυρκαγιά και σεισμός) ολοκληρώθηκε στη Σάμο το πρώτο πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών και της ευαισθητοποίησής τους μέσω της κατάρτισής τους με σκοπό την ένταξη στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η υλοποίηση του συνολικού προγράμματος, μοναδικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε συμβολικά με την εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες, καθώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ένταξης, που διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην εκπαίδευση, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οκταμελής ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέλαβε την εκπαίδευση των προσφύγων με βάση το πρόγραμμα που εξέδωσε το αρχηγείο του Σώματος με ειδική απόφαση του Αρχηγού. Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου για την ενίσχυση του έργου της.

«Η πρώτη ομάδα προσφύγων, εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι γεγονός. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου σε όλους εκείνους που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου και περίπλοκου εγχειρήματος, που φιλοδοξούμε να γίνει οδηγός και πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κιόλας αρχίσει να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, και επιθυμώ ιδιαιτέρως να συγχαρώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να αποδίδει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εκπαίδευσης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο, επισήμανε: «Ως ΔΟΜ είμαστε πολύ περήφανοι που συμβάλαμε στη δημιουργία της πρώτης ομάδας ετοιμότητας εκτάκτων αναγκών στην Ελλάδα, αποτελούμενη από πρόσφυγες. Δουλεύοντας μαζί με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μια ομάδα 30 αναγνωρισμένων προσφύγων, έμαθαν, όχι μόνο να προστατεύουν καλύτερα τους εαυτούς τους, αλλά και να υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η άσκηση είναι ένα επιπλέον βήμα στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού μηχανισμού ένταξης, στο πλαίσιο του οποίου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες γίνονται κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αγκαλιάζοντας τις αξίες και τις αρχές της».

Στη σημαντική συμβολή ενός σύγχρονου συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής και Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου , Μάνος Λογοθέτης. Όπως είπε «η ευταξία και οι καλές συνθήκες διαβίωσης, δεν αποτελούν μόνο ανθρωπιστικό καθήκον, αλλά και συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία».

Σημειώνεται ότι όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (τομέας ένταξης) με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ΔΟΜ και γενική συντονίστρια την αρχιπύραρχο Δρα Καλλιόπη Σαΐνη. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, βρέθηκε στη Σάμο για την λήξη της πρώτης εκπαιδευτικής ενότητας και των ασκήσεων προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Η κ. Βούλτεψη παρέδωσε τα διπλώματα μαζί με τον επικεφαλής του ΔΟΜ, πρέσβη Τζιανλούκα Ρόκκο.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, που πρόσφεραν τεχνική βοήθεια μέσω εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Ακόμη, σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας του ΠΣ μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των γυναικών, ανάμεσά τους και δύο μητέρες που έλαβαν μέρος μαζί με τα μωρά τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι πρόσφυγες, όχι μόνο για την αυτοπροστασία τους, αλλά και για τη δυνατότητα να προστατεύουν το νησί και τους κατοίκους του, καθώς και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το παρών στην τελετή λήξης στο ΚΕΔ Σάμου, έδωσαν επίσης ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ο ταξίαρχος, Νικόλαος Λαμπιδιώνης, διοικητής 79 ΑΔΤΕ, ο συντονιστής Νήσων Αιγαίου και Κρήτης αρχιπύραχος Κώστας Δεδούδης ,ο λιμενάρχης Σάμου, Δημήτρης Μπινιάς και η διοικητής νήσου Σάμου, πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Σάμο, η κ. Βούλτεψη είχε στενή συνεργασία με τον βουλευτή καθηγητή, Χριστόδουλο Στεφανάδη και τοπικά στελέχη, που της έδωσαν μια συνολική εικόνα για το νησί και τις ανάγκες του.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.