Ήδη από χθες το βράδυ, από τη στιγμή της ψήφισης του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η αντίστροφη μέτρηση για τη Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει.

Η ρύθμιση για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, που χαρακτηρίζει ασυμβίβαστο την προηγούμενη θητεία σε πολιτικό γραφείο ακόμα και γενικού γραμματέα, πόσω μάλλον στο γραφείο του πρωθυπουργού, έχει αναδρομικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκρυψε ποτέ ότι στόχος της ήταν η εκπαραθύρωση της κυρίας Θάνου.

Το είπε χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυρία Θάνου θα φύγει ότι και αν λέει… Ενώ, για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τα αισθήματα του πρωθυπουργού απέναντι στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει «για το ποιόν της κυρίας Θάνου» και την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, με την οποία αναμενόταν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ.

Με γρήγορες διαδικασίες η έξοδος της κυρίας Θάνου

Οι διαδικασίες για την έξοδο της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τρέξουν, όπως όλα δείχνουν, γρήγορα. Οπως δήλωσε χθες το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μόλις η ψηφισθείσα διάταξη νόμου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, εκείνος αμέσως θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για την έξωση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για αυτήν της αντιπροέδρου της Αρχής, Αννας Νάκου, που υπήρξε νομική σύμβουλος του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κυρίας Θάνου που τόσο με την κατάθεσή της στην επιτροπή της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε ότι η αποπομπή της παραβιάζει και το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι εκείνη δεν θα παραιτηθεί και ότι πρέπει να παραμείνει στην Αρχή επειδή είναι υπερκομματική.

Το παρασκήνιο για την αποπομπή Θάνου

Η οργή για την κ. Βασιλική Θάνου- αν και είχε εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής της από τον κ. Τσίπρα στην Αρχή- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δηλώνει από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση δεν θα γίνει ανεκτή από την νέα κυβέρνηση, έχει όπως όλα δείχνουν να κάνει και με αυτό που έγραψαν οι Financial Times, επικαλούμενες δικαστικές πηγές. Οτι δηλαδή «η Βασιλική Θάνου προωθούσε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων σε φερόμενα σκάνδαλα διαφθοράς».

Αλλά όχι μόνο. Αποκαλυπτικός ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τα έργα και τις ημέρες της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σημειώνοντας ότι αυτός που πρέπει να είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι στην περίπτωση της Θάνου αυτός που την παραβιάζει πρώτος, θέτοντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτηματικά για τις αποφάσεις της πρώην συναδέλφου του. Σημειώνοντας ότι πήρε αποφάσεις οι οποίες θα ελεγχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις προσπάθειές της να το αποφύγει.

Οι δηλώσεις του κ. Πικραμένου στην Βουλή προκάλεσαν το βράδυ την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ σε όλη την διάρκεια της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ήταν σαφής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσφέρει ασπίδα προστασίας στην εκλεκτή του για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βασικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ήταν ότι η κυρία Θάνου δεν ήταν κομματική επιλογή και ότι οι λόγοι της εκπαραθύρωσής της έχουν να κάνουν με τις υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν, και ειδικά για την υπόθεση του πρακτορείου διανομής τύπου «Άργος».