Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά τη φονική θεομηνία της Τετάρτης.

Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία στη Χαλκιδική συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Από εκεί και πέρα αποκαταστάθηκε η βλάβη στη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης ολοκληρώθηκε στις 11:28, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά από κινητοποίηση του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ και των συνεργατών του από όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθοριστική συμβολή είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του – που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης -, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές. Αναφέρει ακόμη ότι η βλάβη δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η ηλέκτριση της γραμμής που τροφοδοτεί την πληγείσα περιοχή (Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας) επιτρέπει στους τεχνικούς της Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να επιχειρήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των βλαβών στη μέση (ΜΤ) και χαμηλή τάση (ΧΤ).

Επίσης δόθηκε ε κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ποτίδαιας – Ν.Φώκαιας, που είχε κλείσει μετά την πτώση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης κατά σειρά σύσκεψης με αρμόδιους φορείς, στο δημαρχείο Μουδανιών, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά σε όλες τις περιοχές μέχρι αργά το μεσημέρι. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τζιτζικώστας, επειδή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, στην περιοχή θα παραμείνει κλιμάκιο της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την εποπτεία του ιδίου.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών ως εξής:

Δήμος Νέας Προποντίδας: 200.000 €
Δήμος Κασσάνδρας: 200.000 €
Δήμος Σιθωνίας: 100.000 €

Το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική.

Την ίδια ώρα, δέκα κατοικίες φαίνεται πως υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι ένοικοι αυτών, δεν μπορούσαν να παραμείνουν εντός, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, όπου και θα μείνουν έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές. Όπως ανέφεραν οι ξενοδόχοι της περιοχής, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που δίνουν βοήθεια σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία.